Čestitke za zalaganje

Osmanović: 'Sarajevska zima' gradi mostove među narodima, kulturama, pojedincima

Osmanović je izrazio zadovoljstvo što će u okviru ovogodišnjeg Festivala biti obilježeno i 25 godina članstva Bosne i Hercegovine u UNESCO-u, te promovirana 2018. - godina europske kulturne baštine.
Kultura / Flash | 03. 02. 2018. u 15:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne komisije za suradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO Adil Osmanović čestitao je direktoru Ibrahimu Spahiću i cijelom timu Festivala 'Sarajevska zima' za zalaganje za razvoj kulture i umjetnosti u BiH i promociju kulturnih vrijednosti na najbolji način, a građane pozvao da uživaju u bogatom programu ovogodišnjeg Festivala 'Sarajevska zima 2018.'

Osmanović je izrazio zadovoljstvo što će u okviru ovogodišnjeg Festivala biti obilježeno i 25 godina članstva Bosne i Hercegovine u UNESCO-u, te promovirana 2018. - godina europske kulturne baštine.

''Bogat kulturni sadržaj, inovativni pristupi, promoviranje kulturnih vrijednosti, gradnja mostova među narodima, kulturama, pojedincima. Sve su to odlike Festivala 'Sarajevska zima', zahvaljujući kojima ima zasluženo mjesto među najboljim festivalima u ovom dijelu Europe'', poručio je ministar Osmanović, saopćeno je iz direkcije Festivala 'Sarajevska zima'.

Naglašava da danas kultura ima sve veću ulogu, kao izvor zapošljavanja i stvaranja prihoda.

''Kulturno naslijeđe, kulturne i kreativne industrije, umjetnost i zanati, održivi kulturni turizam služe kao strateški instrumenti za sveobuhvatan ekonomski razvoj'', navodi.

Za ministra Osmanovića je očuvanje i njegovanje kulturne raznolikosti preduvjet egzistencije osnovnih humanističkih vrijednosti i temeljnih ljudskih prava.

''Zahvaljujući kulturnoj baštini, najvišim vrijednostima materijalne i duhovne kulture kroz zajedničko zalaganje moguće je snažnije povezivanje jer kultura ne poznaje granice. U cilju formiranja stabilnog i pravednog društva neophodno je da se bogatstvo kulturne raznolikosti stavi u zajedničku upotrebu kroz obrazovanje, medije, promoviranje socijalne inkluzije, te regionalnu i uopće međunarodnu suradnju u toj oblasti. Festival 'Sarajevska zima' svemu navedenom daje veliki doprinos'', naglasio je.

Ministar Osmanović uvjeren je da će i ovogodišnji Festival dati dodatne vrijednosti i otvoriti nove vidike za kulturnu kreativnost i stvaralaštvo i još jednom poslati poruke mira, ljubavi i poštovanja prema drugom i drugačijem.

Kopirati
Drag cursor here to close