Tjedan mira

Optimistične poruke: 'Mir nam je najvažniji'

Kultura / Flash | 25. 09. 2015. u 11:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i mladi Mostarac Ivo Čarapina zajednički su se fotografirali s natpisom "Mir nam je najvažniji", a s istom porukom fotografirali su se s mladim sugrađanima i načelnici Bratunca, Srebrenice, Foče FBiH, Maglaja, Sanskog Mosta, Petrova, Gračanice, Nevesinja, kao i zamjenici načelnika, predstavnici općinske administracije, vjerski službenici, i građani, te na ovaj način obilježili Tjedan mira kroz projekt PRO-Budućnost.

Mladi i njihova kreativnost i lokalne vlasti i njihovo iskustvo, udružili su se i poslali optimističnu poruku za jačanje zajednice, bolje povjerenje, razumijevanje i veću odgovornost za budućnost.

Trajni mir u BiH i promjene na bolje, moguće su ako građane ohrabre i ključni donosioci odluka, te su stoga i jedni i drugi strateški dio projekta PRO-Budućnost.

Kako ističe direktorica ovog projekta Majda Behrem-Stojanov, samo se iskrenim dijalogom, pričom i upoznavanjem može doći do trajnog mira, a ovom akcijom želi se iskazati da su ključni donositelji odluka na lokalnom nivou svjesni važnosti mira za bolju budućnost.

''Na ovaj način simbolično je pokazana njihova podrška, a ideja je bila da se u proces uključe ljudi od autoriteta i utjecaja, politički, religijski i vjerski lideri koji svojim prisustvom mogu poslati jaku poruku'', rekla je Stojanov.

Da se ne radi samo o simboličnoj podršci lokalnih vlasti u procesu izgradnje mira, vidljivo je iz činjenice da su načelnici i predstavnici lokalnih vlasti dali podršku mladima za mirovne inicijative u njihovim zajednicama na PRO-Budućnost mirovnoj konferenciji mladih nedavno održanoj u Sarajevu.

PRO-Budućnost je četverogodišnji projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga, te razumijevanjem druge strane, priopćeno je iz Catholic Relief Service-a.

Kopirati
Drag cursor here to close