'Tarča'

Stolac (p)ostao 'srednjovjekovni centar' BiH

"Ovo je sedma "Stolačka tarča" i ove godine smo se vratili na one stare staze kako smo radili proteklih godina", rekao je predsjednik udruge "Vitezovi hercega Stjepana Kosače" Anđelko Šutalo.
Kultura / Flash | 22. 05. 2022. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Stocu je u održana sedma tradicionalna dvodnevna manifestacija "Stolačka tarča" čime je Grad Stolac postao "srednjovjekovni centar" Bosne i Hercegovine.

"Stolačka tarča" je srednjovjekovni sajam koji se održava od 2015. godine na starom gradu Vidoškom iznad Stoca, nacionalnom spomeniku BiH.

"Ovo je sedma "Stolačka tarča" i ove godine smo se vratili na one stare staze kako smo radili proteklih godina. Prošle smo godine radi pandemije koronavirusa održali samo jedan dan manifestacije", rekao je predsjednik udruge "Vitezovi hercega Stjepana Kosače" Anđelko Šutalo.

Foto: Bljesak.info / Povijesno-kulturna manifestacija 

Udruga je organizator "Tarče", a podršku im pruža i Grad Stolac te je jedan od ciljeva ove manifestacije revitalizacija starog grada Vidoškog.

"Što se tiče pripreme same manifestacije stvarno je komplicirana i zahtjevna, ali mi smo jedna dobra klapa. Pripreme su zahtjevne i psihički i fizički, a zadnjih dvanaest dana smo neprestano radili na starom gradu", izjavio je Šutalo.

Kako kaže, svake godine se trude 'ubaciti' nešto novo.

Foto: Bljesak.info / Povijesno-kulturna manifestacija 

"Dosta radimo na tome da privolimo i najmlađe. Održana je predstava Dječjeg vrtića Stolac, za koju su se oni pripremali cijele godine, posebno od maškara gdje su glumili vitezove i djeve, a mi smo im odlučili dati priliku da pokažu plesnu točku i mislim da je bilo baš lijepo", smatra predsjednik viteške udruge.

Foto: Bljesak.info / Povijesno-kulturna manifestacija 

"Tarču" redovno posjećuju viteške skupine iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Slovačke, a svake godine se uprizoruje "Obrana hercegova grada".

Posjetiteljima su bile dostupne radionice streličarstva, mačevanja, keramike i sl, prikazuju se srednjovjekovni i renesansni plesove te predstave, a posjetitelje ove godine glazbom je zabavljao mađarski glazbeni sastav "Holloenek Hungarica".

"Imamo dosta skupina iz BiH koje nisu bile tu prošle godine, kao npr. naše prijatelje iz Prijedora. Udruga 'Rusag' i njihovi vitezovi su jako dobra skupina i ovogodišnji su nam gosti", navodi Šutalo.

Naglasio je kako su oni začetnici ovakvog tipa manifestacija u BiH, a da im se prije pet godina na "karti srednjovjekovnih sajmova" u BiH pridružio i Jajce.

Foto: Bljesak.info / Povijesno-kulturna manifestacija 

"Rastemo u svakom pogledu, a ugledamo se najviše na susjednu Hrvatsku jer imaju dosta duže tradicije. Trudimo se i mislim da smo na dobrom putu", mšljenja je Šutalo, dodajući kako ova manifestacija jako puno pomaže turističkoj slici Stoca i županije.

"Ovo što ima Stolac nema puno većih i bogatijih gradova u BiH, a samo bih naveo da je čitav smještaj u Stocu popunjen", naveo je Šutalo.

"Hajdučka družina Mijata Tomića" iz Tomislavgrada je jedan od čestih gostiju "Stolačke tarče", a osnovana je 1997. godine kao prva povijesna postrojba hrvatskog naroda u BiH.

"Okupljamo tridesetak aktivnih članova i redovno posjećujemo srednjovjekovne sajmove. U nekoliko navrata smo bili pozvani u Stolac i svaki put smo se odazvali pozivu. Mislim da je ovo veoma lijepa priča i treba nastaviti njegovati", rekao je član "Družine" Ante Romić.

Romić smatra kako se treba njegovati srednjovjekovnu kulturu čitave Bosne i čitave Hercegovine, počevši do kraljevskog grada Jajca pa sve do Stoca.

"Mislim da imamo dosta mjesta za napredak, za pomak, samo se treba malo jače angažirati i uključiti u te manifestacije diljem BiH", zaključio je.

U subotu je održan i drugi dan manifestacije, uz turnir u streličarstvu, radionica bacanja sjekire, sokolarstvo, bitka za Stjepanov grad, a sve je završilo vatrometom.

Kopirati
Drag cursor here to close