HKZ TROPLET

Održana javna tribina na temu "Totalitarizmi - percepcija i nasljeđe"

Kultura / Flash | 28. 10. 2016. u 06:19 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak, 27. listopada u 20 sati u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru održana je  javna tribina na temu “Totalitarizmi – percepcija i nasljeđe”, a sudionici su bili: prof. dr. Mladen Ančić, prof. dr. Ugo Vlaisavljević i prof. dr. Ivo Lučić.

Tribina je organizirana u sklopu Tropletovih dana kulture 2016, a cilj tribine je suočavanje s nasljeđem totalitarnih režima 20. stoljeća (nacizam, fašizam, komunizam) i podizanje svjesnosti o njihovom zločinačkom karakteru, jer svjesnost o povijesnim zbivanjima jedan od preduvjeta da se izbjegnu slični zločini u budućnosti i vodi trajnoj izgradnji razumijevanja i mira.

HKZ Troplet jasno i nedvosmisleno osuđuje zločine sva tri totalitarizma i njihove ideologije, njihovu idolatriju klase, nacije i rase. Za vladavine totalitarnih režima brojni ljudi su bili sustavno proganjani, zatvarani, ponižavani, mučeni i ubijani samo zato što su pripadali određenoj vjeri, naciji, ideologiji, stranci ili nekom drugom opredjeljenju.

Percepcija različitih totalitarnih režima je nevjerojatno različita, pa čak i suprotstavljena kod različitih pojedinaca i društvenih skupina. Pojedinci (društvene skupine) neke režime simpatiziraju te njihove zločine relativiziraju pa čak i opravdavaju a druge beskompromisno i nemilosrdno osuđuju, iako su im (zlo)djela slična.

S obzirom da ova tematika otvara mnoštvo pitanja, na neka od njih sinoć si prof. dr. Mladen Ančić, prof. dr. Ugo Vlaisavljević i prof. dr. Ivo Lučić, pokušali ponuditi stručnu analizu i dio odgovora na ovu problematiku.

Kopirati
Drag cursor here to close