Društvo književnika

Održana Adventska književna večer

Kultura / Flash | 17. 12. 2016. u 08:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održana je Adventska književna večer, u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Večerašnjim programom predstavljeni su pjesnički prigodni uratci članova Društva, kao i onih koji će to tek postati.

Spleli su svečani Adventski vijenac i upalili svijeće kojima ćemo pokušati obasjati kulturnu scenu Mostara kako nam reče u uvodnom dijelu večeri književnica Anita Martinac, voditeljica programa.

Obzirom da je u programu nastupilo 18 pjesnika podijeljenih u četiri ciklusa, kao četiri svijeće, a svaka će gorjeti kroz jednu deceniju djelovanja na književnoj sceni, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika.

Prva svijeća na adventskom vijencu simbolizira svijeću nade, u tom duhu su predstavljene nove nade sa svojom odabranom pjesmom Snježana Lovrić koja će uskoro objaviti svoje prvo djelo, Sanijela Matković, Jasenka Požega-Sremac i Ivan Baković.

Druga svijeća simbol mira, s velikim poštovanjem i mirom slušali smo stihove onih koji su doprinijeli statusu Društva koje temeljimo na spokojnoj, zreloj poeziji pjesnika Pere Pavlovića, Fabijana Lovrića, Antuna Lučića i Hrvoja Barbira.

Treća svijeća simbolizira radost, u tom duhu pojavljuju se pjesnici koji bilježe stranice nove hrvatske književne scene Anita Martinac, Miljenko Stojić, Marela Jerkić-Jakovljević i Željko Kocaj, Drgana Marijanović i Ljubo Krmek.

Četvrta svijeća, simbol ljubavi, u četvrtom ciklusu slušane su pjesme Ivana Sivrića, predsjednika Društva, Stanka Krnjića, Dragu Čondrića koji je pobrao sve prošlogodišnje nagrade iako se na književnoj sceni pojavio tek 2009. godine.

Na kraju su nam se predstavile i dvije gošće koje su vjerne pratiteljice svih pjesničkih događanja Dubravka Bandić i Gorjana Čerkez.

Glazbenim prinosom večer su uljepšali učenici Glazbene škole Ivana pl. Zajca.

Kopirati
Drag cursor here to close