Dračevo

Održana 139. obljetnica obilježavanja Hercegovačkog ustanka

Kultura / Flash | 21. 06. 2014. u 07:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruge mladih sela Dračevo "Hercegovac" održana je 139.-a obljetnica obilježavanja Hercegovačkog ustanka.

Program je započeo u 18 sati misnim slavljem u župnoj crkvi u Dračevu koje je predvodio župnik župe UBDM Dračevo don Vinko Raguž.

Kulturno umjetnički program nastavljen je na spomeniku žrtvama Hercegovačkog ustanka 1875.-1878. god na Kulini u Dračevu.

Nakon intoniranja "Lijepe naše" okupljene je u ime organizatora pozdravio predsjednik Udruge "Hercegovac" Dračevo Boško Raič.

Program je nastavljen čitanjem teksta o Mihi Ljubanu, jednom od vođa Hercegovačkog ustanka kojeg je čitala Željka Rajič. Osvrt na značenje Hercegovačkog ustanka za današnje stanje i položaj Hrvata u BiH dao je Željko Raguž, ravnatelj dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH koji je istaknuo da je pitanje vremena kada će ovaj važni povijesni događaj biti slavljen kao praznik u cijeloj BiH.

Program je nastavljen recitalom Marija Bunoze, nakon čega su članovi Udruge "Hercegovac" Dračevo položili cvijeće i zapalili svijeću za žrtve Hercegovačkog ustanka. U kulturnom dijelu programa nastupili su: HKUD Zora- Gorica Struge, HKUD Višići- Višići, HKUD Prenj- Dubrave.

Priređen je i švedski stol za okupljene kojeg su omogućili: generalni sponzor manifestacije - načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić te ostali sponzori: Dalmata-Gabela Polje, trgovina Nada- Dračevo i pogrebno poduzeće Dugandžić Čapljina kojima se organizator ovom prilikom zahvaljuje, priopćila je Udruga mladih Dračevo.

Kopirati
Drag cursor here to close