Sarajevo

Održan Napretkov Svečani božićni koncert

Kultura / Flash | 22. 12. 2016. u 13:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnom kazalištu u Sarajevu sinoć se, 21. prosinca, pred prepunom dvoranom održao tradicionalni Napretkov Svečani božićni koncert.

Svečani koncert održan je kao kruna manifestacije „Napretkovi božićni dani“ koja je započela 26. studenog tradicionalnim Međunarodnim memorijalnim usponom na Bjelašnicu u kojemu su sudjelovali planinari Hrvatskog planinarskog društva Bjelašnica 1923 i planinari Željezničara iz Beograda, a nastavila se promocijom zbirke poezije „Fragmenti zaboravljene nade“ crnogorskog pjesnika Vladana Lalovića u Kamernom teatru te tradicionalnim Napretkovim božćnim turnirima u šahu i malom nogometu, kao i Likovnim analom koji je do konca godine priređen u Maloj galeriji Samostana sv. Ante na Bistriku.

Na koncertu su nastupili jedna od najtalentiranijih sopranistica s ovih prostora i nekadašnja Napretkova stipendistica Vedrana Šimić, europski afirmirani hrvatski tenor Domagoj Dorotić, međunarodno potvrđeni Zbor Pontanima, izvanredni Zbor sarajevskog Katoličkog školskog centra te Sarajevska filharmonija pod ravnanjem maestra Daria Vučić, još jednog bivšeg Napretkova stipendista.

Zvijezda večeri bio je Marko Bošnjak, dječak iz Rame čudesnog glasa koji je svojim nastupima osvojio publiku širom regije. Marko je pobjednik i osvajač nagrade publike na festivalu Djeca pjevaju Isusu održanom 2013. godine u Rami, pobjednik je Pop festa na Kupresu 2014. godine, na festivalu Dok teče Lašva 2014. godine je osvojio drugo mjesto, a 2016. godine pobijedio je u regionalnom talent showu Pinkove zvjezdice. Dosad je snimio dvije pjesme, „Ti to sigurno već znaš“ autora Dražena Krtalića, te pjesmu na makedonskom jeziku „Nie decata“ Aleksandra Mitevskog. Aranžmane za skladbe radio je mladi kompozitor Toni Toplan.

Koncertu su iz publike nazočili i brojni ugledni predstavnici političkih, vjerskih i organizacija civilnog društva te predstavnici diplomatskog zbora. Uz domaćina prof. dr. Franju Topića, koncertu su nazočili i visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevu Mirvad Kurić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, također u sarajevskom kantonu, Amela Dautbegović te gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. Od predstavnika diplomatskog zbora, na koncertu su bili i velposlanica SAD-a Maureen Cormack, veleposlanica Francuske Republike Claire Bodonyi, apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto te veleposlanik Republike Hrvatske Ivan del Vechio. Koncert je pratio i pomoćni biskup vrhbosanski, mons. dr. Pero Sudar.

Sav prihod od koncerta namijenjen je Napretkovu Fondu za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close