Smrt glumca

Odlazak legende: Preminuo Bata Živojinović

Kultura / Flash | 23. 05. 2016. u 08:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumac Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22.45 sati u Beogradu, javili su jutros srbijanske Novosti.

Glumac je krajem travnja sa zdravstvenim problemima primljen u bolnicu Sveti Sava, a posljednjih godina borio se s teškom bolešću,javlja N1.

Osamdesetdvogodišnji glumac je 2012. godine doživio težak moždani udar od kojeg se oporavio, a 2006. imao je srčani udar. Bolovao je i od gangrene, koju je u nekoliko navrata liječio na Kubi, gdje živi njegova kćerka.

Posljednjih nekoliko mjeseci proveo je na oporavku kod kuće, uz suprugu Lulu i unuku Dinu. Ipak, stanje mu se pogoršalo te je sinoć preminuo.

Glumio je u više od 250 filmova i TV serija, a slavu je stekao glumeći u partizanskim filmskim spektaklima kao što su "Kozara" (1962), "Operacija Beograd" (1968), "Bitka na Neretvi" (1969), "Valter brani Sarajevo" (1972), "Sutjeska" (1973), "Crveni udar" (1974), "Vrhovi Zelengore" (1976).

60-ih i 70-ih godina Živojinović je ostvario velike uspjehe kroz glavne uloge u partizanskim filmovima. Između ostaloga, odigrao je glavne uloge u Bulajićevim ratnim spektaklima Kozara (1962.)i Bitka na Neretvi (1969.), te u filmu Sutjeska (1973.) Stipe Delića. Te su mu uloge omogućile ulazak u četverolist najvećih filmskih zvijezda bivše SFRJ, zajedno s Ljubišom Samardžićem, Borisom Dvornikom i Milenom Dravić. Zbog statusa "partizanskog glumca" Živojinović je postao omiljen i kod tadašnje vlasti pa je tako bio blizak osobni prijatelj predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Uloga karizmatičnog sarajevskog ilegalca Valtera i danas se smatra njegovom najpoznatijom ulogom koja ga je učinila veoma popularnim i u Kini, gdje se i danas toči pivo Valter s Živojinovićevim likom na etiketi, a Valter brani Sarajevo je najgledaniji inozemni film.

Informacija o mjestu i vremenu sahrane slavnog glumca bit će poznata naknadno.

Mustafić: Bata Živojinović mnogim generacijama bio idol

''Bata Živojinović je sigurno bio jedan od najvećih eks- jugoslavenskih glumaca koji je obilježio jugoslavensku kinematografiju, posebno žanr ratnog partizanskog filma'', kazao je za Fenu istaknuti bh. redatelj Dino Mustafić povodom sinoćnje smrti srbijanskog glumačkog velikana u Beogradu.

Mustafić je stava da je Živojinović bio omiljeni junak, vrlo prirodan pred kamerama, te da je mnogim generacijama bio jedna vrsta svojevrsnog idola i zaštitnog imidža eks- jugoslavenske kinematografije.

''Nažalost, posljednje desetljeće odlaze protagonisti eks- jugoslavenskog filma koji su bili prepoznatljivi identitet nekada jedne moćne respektabilne europske kinematografije'', istaknuo je.
Pejaković: Bata je obranio Sarajevo, ali nije odbranio naše iluzije

''Što reći o čovjeku s kojim smo odrastali, s kojim smo se poistovjećivali?. Obranio je Sarajevo, ali nije obranio naše iluzije koje smo gajili svi na ovim prostorima, no što možemo'', kazao je za Fenu bard bh. glumišta Josip Pejaković povodom sinoćnje smrti srbijanskog glumačkog velikana Velimira Bate Živojinovića.

Pejaković ističe da ga je i lično poznavao, te da su njihovi susreti prije rata uvijek bili prijateljski i puni pitanja "Što ima u Sarajevu?".

Kopirati
Drag cursor here to close