New York

Odabrano je 14 filmova za 12. festivalsko izdanje BHFF-a

Kultura / Flash | 23. 04. 2015. u 11:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) objavio je finalnu selekciju filmova za 12. festivalsko izdanje koje će biti održano od 21. do 23. svibnja u Tribeca kinu u New Yorku.

Odabrano je 14 filmova, od kojih su četiri igrana, četiri kratkometražna i šest dokumentarnih.

Ovogodišnji program nudi tematski širok izbor filmova od znamenitih europskih redatelja, uključujući dvije dugometražne dramske komedije "Otok ljubavi" i "Kvintet", krimi dramu "Reket", te omnibus dugometražni film kao posveta gradu Sarajevu "Mostovi Sarajeva".

Izbor dokumentarnih filmova će se pozabaviti temom inspiriranom stogodišnjicom početka Prvog svjetskog rata u filmu "Atentat u Sarajevu", temom povratka bh. izbjeglica u domovinu u filmovima "Zla krv" i "Lijepo selo", te analitičkom disekcijom rada Haškog tribunala pred dvadesetogodišnjicu Dejtonskog sporazuma u filmu "U potrazi za istinom na Balkanu".

Dokumentarac "Dragi Lastane!" poklanja pažnju pričama iz djetinjstva iz doba odrastanja u bivšoj Jugoslaviji dok će se višenagrađivani film "Kokoška" dotataknuti iste teme odrastanja u vrijeme ratnog doba.

Film "Na rubu" je esejistički portret Sarajeva i prikazuje promjene u gradu koje su se dogodile 2014. godine. Ostali kratkometražni filmovi uključeni u program ove godine će se dotaknuti tema obiteljskih vrijednosti i problema u filmovima "Autić" i "Milost", dok će film "Iskupljenje" pokazati snagu opraštanja.

Ovogodišnji BHFF je primio više od 40 filmskih prijava iz cijeloga svijeta. Filmovi koji su odabrani za finalni program predstavljaju širok spektar talenata i tema iz BiH, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Libanona, Portugala, Rumunjske, Srbije, Španjolske, Švicarske, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Filmovi koji će se prikazati na BHFF-u također ulaze u natjecanje za nagrade žirija i publike. Ove godine, žiri BHFF-a čine Pamela Hogan i Almin Karamehmedović, a treći član žirija će biti objavljen u narednim danima.

Žiri će dodijeliti nagradu za najbolji dokumentarni film, nagradu za najbolji kratkometražni film i nagradu za najbolji dugometražni film.

Publika će također odabrati jedan film u bilo kojoj kategoriji za nagradu BHFF publike za najbolji film, priopćeno je iz Press službe BHFF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close