Osnivačka skupština

Obnovljen rad Matice hrvatske u Kupresu

Pokretač inicijative je književnica i nastavnica hrvatskog jezika u mirovini Ružica Hrnjkaš, koja je izabrana za predsjednicu, Marijan Boro Rebrina bit će njezin zamjenik, a Marina Vila imenovana je tajnicom Matice hrvatske Kupres.
Kultura / Flash | 06. 03. 2022. u 12:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Hrvatskog doma u Kupresu u subotu je održana osnivačka i obnoviteljska skupština Matice hrvatske Kupres.

Pokretač inicijative je književnica i nastavnica hrvatskog jezika u mirovini Ružica Hrnjkaš, koja je izabrana za predsjednicu, Marijan Boro Rebrina bit će njezin zamjenik, a Marina Vila imenovana je tajnicom Matice hrvatske Kupres.

U razgovoru za Fena Ružica Hrnjkaš je kazala da je Matica hrvatska kroz povijest kupreškog kraja ostavila neizbrisiv trag.

''Sada su pred nama izazovna vremena u kojima će trebati neumorno raditi na očuvanju hrvatskog jezika, kulture, tradicije i same opstojnosti na ovim prostorima. Cilj Matice hrvatske je sačuvati običaje i tradiciju našeg naroda na području naše općine i županije, poticati kulturne, umjetničke i znanstvene djelatnosti, posebno mladih'', istaknula je Hrnjkaš.

Govoreći o prijašnjem radu Matice hrvatske u Kupresu, Hrnjkaš je kazala kako nije ostalo nikakvih pisanih dokumenata o Matici u 20. stoljeću, a po sjećanjima starijih sugrađana zna se da je Matica hrvatska izgradila dvije čitaonice na prostoru općine Kupres, jednu u gradu i jednu u Suhom polju pored Kupresa.

Sudeći po nekim zapisima koji se čuvaju u Napretkovim arhivama u Zagrebu i Sarajevu, u vrijeme Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije u knjižnici Matice hrvatske Kupres bilo je registrirano 105 članova, djelovao je tamburaški orkestar i dvije folklorne skupine.

''Nakon Drugog svjetskog rata kupreški ogranak Matice hrvatske je ugašena, prostorije su sravnjene sa zemljom kao i obje čitaonice s tim da su seljani naknadno obnovili čitaonicu u Suhom polju, a iste se koristile uglavnom za svadbe, daće, plesnjake nedjeljom i druge kupreške običaje'', kazala je Hrnjkaš.

Matica hrvatska na Kupresu je bila obnovljena početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća za vrijeme Hrvatskog proljeća, a nakon što su čelnici tog pokreta uhićeni u Zagrebu ponovno je obustavljen Matičin rad u Kupresu.

''U to vrijeme predsjednica Matice hrvatske Kupres Zora Markotić odmah je dobila otkaz u školi gdje je radila, kao i njezin muž koji je bio inženjer šumarstva. Otišli su iz Kupresa i do dan danas ne znamo gdje su završili, a nadamo se da ćemo doći i do tih informacija'', kazala je Hrnjkaš.

Za vrijeme Domovinskog rata, 1993. godine ponovno je obnovljen rad Matice hrvatske Kupres, ovoga puta u izbjeglištvu u Baškoj Vodi, o čemu postoje zapisi u tomislavgradskim ratnim novinama TRN te u Slobodnoj Dalmaciji.

''Nakon oslobođenja Kupresa uslijedila je obnova razrušenih ognjišta, međutim zapostavljen je kulturni razvoj. Gase se sijela, prela, obitelji i mlade osobe zbog nemogućnosti pronalaska posla napuštaju Kupres i naseljavaju mjesta po Hrvatskoj i zapadnoj Europi. Sada smo dobili poticaj od središnjice u Zagrebu i ponovno smo otvorili i obnovili Maticu hrvatsku u Kupresu'', naglasila je Hrnjkaš.

Kopirati
Drag cursor here to close