650 godina

Obljetnica Tvrtkove povelje i prvog spomena imena mjesta Prozor

Kultura / Flash | 08. 08. 2016. u 06:45 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine navršava se 650 godina od kada je tadašnji bosanski ban Tvrtko (1353-1377; kralj 1377-1391), izdao Povelju kojom je nagradio vojvodu Vukca Hrvatinića za ostvarene zasluge i vjerno služenje. Povelju je izdao “pod Prozorom u Rami”, dana 11. kolovoza 1366.

U ovoj povelji pisanoj bosančicom, po prvi put se spominje mjesto Prozor. Općina Prozor-Rama, 650 godina kasnije, organizira međunarodni znanstveno-stručni skup "Bosanski ban Tvrtko-pod Prozorom u Rami" koji će biti održan 11. kolovoza u Prozoru, kako bi se znanstveno obradila Tvrtkova povelja i istaknulo povijesno značenje Prozora i Rame.

''Bosanski ban Tvrtko I. Kotromanić, 11. kolovoza 1366. "pod Prozorom u Rami" izdaje Povelju kojom svome vjernom vojvodi Vukcu Hrvatiniću daruje grad Sokol u Plivi i cijelu župu Plivu za vjernu službu i uspješno ratovanje protiv vlasti ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Velikog (1342-1382)'', kaže u izjavi za Fenu načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević.

Ističe da je za njih značajno obilježiti 650. obljetnicu imena svoga grada te da je Općina stoga organizirala znanstveno-stručni skup kojim će na pravi način približiti i rasvijetliti i taj dio povijesti.

''Iako se mi u Prozoru-Rami posebno dičimo imenom Rame koje datira još ranije, veoma je značajan i datum prvog spomena imena Prozor'', navodi Ivančević.

Dodaje da će autori znanstvenih i stručnih radova s različitih aspekata osvijetliti srednjevjekovnu Bosnu, Ramu i plemićki grad Prozor, vrijeme vladanja bana i kasnije kralja Tvrtka, krstjane i Crkvu bosansku, ramske stećke, grb Rame, vinogradarstvo, kao i veze Rame s nekim dalmatinskim gradovima.

Na skupu će biti predstavljeni radovi 27 autora koji će također, precizirao je, približiti i doba izdavanja Povelje, ali i Ramu u vremenima turske i austrijske okupacije, vrijeme kandijskog rata, Ramu u promjenama režima, u procesu islamizacije, raznih migracija i administrativnih pribrajanja i prisvajanja, do danas.

Nakon završetka skupa bit će predstavljeni Zbornik s radovima koji su pristigli na simpozij u izdanju IK Synopsis. O značaju predstojećeg skupa, kojim će po prvi put biti obilježeno spominjanje imena Prozor, za Fenu je govorio i član Organizacijskog odbora fra Tomislav Brković.

''Ne vraćamo se u prošlost da je popravimo, to je nemoguće, niti da prošlošću opravdavamo naše današnje loše postupke, to je opasno. Prošlost može biti izvor nesreće, ali i nadahnuće za nove odnose. Nije pretenciozno kazati da Ramljaci, mislim i na Hrvate i Bošnjake, ovim skupom imaju priliku još bolje upoznati prošlost svoga zavičaja kako bi danas odgovornije izgrađivali svoju općinu'', smatra fra Tomislav Brković.

Ističe također da je naručen spomenik kralja Tvrtka te da ovim spomenikom "Prozor može nositi makar mali epitet Tvrtkova grada".

''Spomenik radi jedan od najvažnijih hrvatskih kipara, Kuzma Kovačić, umjetnik koji već više od dva desetljeća, kao zaljubljenik i prijatelj Rame, pridonosi višoj umjetničkoj razini ramskih sakralnih, a evo i političkih mjesta. Tvrtkov kip će stajati na ulazu u novu zgradu općine'', rekao je fra Tomislav Brković.

Tvrtkov spomenik radi se u ljevaonici Ujević u Zagrebu i prema očekivanjima trebao bi biti završen krajem godine.

Kopirati
Drag cursor here to close