Urednik Večernjaka

Objavljena zbirka kolumni Joze Pavkovića "Urednikov pečat"

Kultura / Flash | 10. 06. 2017. u 08:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Urednikov pečat'' naziv je knjige Joze Pavkovića koja je nedavno objavljena u izdanju ''Večernjeg lista''. Riječ je o zbirki kolumni koje je Pavković proteklih godina redovito objavljivao u svim izdanjima ''Večernjaka''.

Pavković, koji je dugogodišnji direktor i glavni urednik Večernjeg lista u BiH, ističe kako je pišući kolumne, pa i priređujući knjigu, nastojao informirati javnost u Hrvatskoj o nekim važnim pitanjima i procesima za BiH, a posebno za bosanskohercegovačke Hrvate.

''Podnaslov knjige je 'Na granici – Bosna i Hercegovina od Daytona do Europske unije' i to možda i najbolje oslikava teme kojima sam se bavio u kolumnama. Knjiga ponajviše govori o etničkom čišćenju bh. Hrvata u miru koji su u samo 25 godina prepolovljeni. Nastojao sam problematizirati i hrvatsko-hrvatske odnose, osobito s naglaskom na položaj dijaspore, jer i tu vladaju brojni stereotipi'', ističe Pavković.

Jedan od prvih primjeraka knjige Pavković je nedavno u Vatikanu uručio papi Franji. To mu je, ističe, vrlo važno zbog činjenice da je imao prigodu čak šest puta susresti se s trojicom papa te novinarski pratiti njihove posjete BiH.

''Iskoristio sam prigodu Svetom Ocu kazati i u posveti napisati kako kao urednik vidim težak položaj bh. Hrvata i pozvati Vatikan na diplomatsku ofenzivu. Duboko sam uvjeren da je stabilna i sretna država BiH moguća tek nakon što se doista riješi hrvatsko pitanje, a time i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Kao novinar, urednik i kolumnist nastavit ću ukazivati na to'', kaže Pavković.

Recenzenti knjige, čiji je sastavni dio i originalni Daytonski sporazum su akademici Zvonko Kusić (predsjednik HAZU), Jakov Pehar (predsjednik HAZU BiH), Stjepan Damjanović (predsjednik Matice hrvatske) i Ljerka Ostojić (predsjednica Matice hrvatske Mostar), kao i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D' Errico.

Kopirati
Drag cursor here to close