'tužne pjesme'

Objavljena knjiga "Sevdah" Damira Imamovića

Kultura / Flash | 23. 07. 2016. u 10:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ponedeljka, 25. srpnja 2016. godine u svim boljim knjižarama u BiH naći će se prva knjiga glazbenika Damira Imamovića po imenu "Sevdah".

Radi se o prvoj knjizi o žanru sevdaha iz pera jednog od izvođača ove umjetnosti. Knjigu urednički potpisuju Muamer Spahić i Selvedin Avdić dok je izuzetan dizajn uobličio Kenan Zekić. Knjiga se uskoro očekuje i na engleskom jeziku.

Knjiga "Sevdah" Damira Imamovića studija je o sevdahu, njegovoj povijesti, turbulencijama i obratima koji su doveli do onoga što danas zovemo žanrom okupljenim oko pjesama po imenu 'sevdalinke'.

"Sevdah" donosi pregršt iznenađujućih činjenica i priča sa uzbudljivog sevdalijskog puta. Mnoge od njih po prvi put će biti objavljene na ovim stranicama. Važan doprinos sastoji se i u pokušaju da se iznađe alternativa estradnom svođenju sevdaha na repertoar 'tužnih pjesama', ali i akademskom cjepkanju žanra na njegove elemente koji se tematiziraju često van njihove međusobne veze: poezija, muzika, socijalni kontekst.

"Sevdah" je knjiga jednog izvođača kojeg zanima njegov zanat i njegova povijest, ali koji gleda u budućnost i traži nove puteve za svoju umjetnost.

Kopirati
Drag cursor here to close