liječenje društva

Objavljena knjiga aforizama Silvestra Ištuka "Gladnici i gladni"

Kultura / Flash | 07. 03. 2016. u 10:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne ovih dana iz tiska je izašla knjiga aforizama Silvestra Ištuka "Gladnici i gladni". Knjiga je podijeljena u 6 poglavlja: Tebi zakon - meni imunitet!; Čuvaj se oštrih pasa i tupih ljudi; Čvoka meni - čvoka tebi; Muškarac ima zadnju riječ; Učenik magarac i Aforizmi opće prakse.

Kako u pogovoru navodi urednik Ivan Baković, uloga aforizama je liječenje društva ukazivanjem na negativne, zazorne i razorne pojave u njemu, pa tako Ištuk u svojoj knjizi progovara britko o svakodnevnim pojavama, kao bičem udarajući po devijacijama kojima smo svakodnevno izloženi.

"Ištuk je satkao knjigu aforizama zanimljivih i kao kritika društvene pojavnosti, i kao književni uradak (iako se aforizme gura u rubna područja književnosti, u tzv. diskurzivne književne oblike)", navodi Baković.

Ilustrirajući oštrinu Ištukova pera, Baković navodi primjere o tome kako su "sveznalice" oduvijek "zahvalan materijal" aforističarima pa je i autor sklon šibanju ljudskih mana: "Idiotu i psu dovoljno je kažiprstom uprijeti na krivca", "Jedne preljubnice kamenuju, drugima ljube ruke, i ne samo ruke", "Limeni pjetao na krovu svog kolegu kori: 'Kolega dragi, tako mi duše, okrećeš se kako vjetar puše".

Silvestar Ištuk rođen je 1945. u Donjoj Drežnici kod Mostara. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stekao je zvanje profesora pedagogije i sociologije. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i autor sedamnaest knjiga (pjesničke zbirke, zbirke aforizama, slikovnice, ogledi/eseji).

Kopirati
Drag cursor here to close