Indija

Obilježena 68. godišnjica smrti Mahatme Gandhija

Kultura / Flash | 30. 01. 2016. u 18:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Indiji se danas obilježava 68. godišnjica smrti duhovnog i političkog lidera te zemlje Mahatme Gandhija, javlja agencija Anadolija.

U New Delhiju se održala ceremonija i molitva povodom godišnjice Gandhijeve smrti kojoj su, između ostalih, prisustvovali indijski predsjednik Pranab Mukherjee, premijer Narendra Modi te predsjednica Indijskog nacionalnog kongresa Sonia Gandhi.

Premijer Indije je također odao počast svima onima koji su dali svoje živote za oslobođenje te azijske zemlje.

"Prisjećamo se hrabrosti svih mučenika koji su dali svoje živote za narod. Njihova žrtva ostavila je trag u našem sjećanju", napisao je na društvenoj mreži Twitter premijer Modi.

Mahatma Gandhi je rođen 2. listopada 1869. godine u Indiji, a školovao se u Velikoj Britaniji za odvjetnika. Kasnije je živio u Južnoj Africi, gdje je osnovao pokret za građanska prava indijskih doseljenika. U svoju zemlju se vratio 1914. godine, a nakon Prvog svjetskog rata je postao član Indijskog nacionalnog kongresa i jedan od njegovih vođa.

Više puta je uhićen zbog serije nenasilnih akcija čiji je cilj bio stjecanje neovisnosti. Njegovi napori urodili su plodom 1947. godine, kada je Velika Britanija Indiji dala neovisnost. Godinu kasnije Gandhi je ubijen od strane hinduističkog nacionaliste Nathurama Godsea.

Kopirati
Drag cursor here to close