Kočerin

Obilježena 24. godišnjica od utemeljenja Poskok bojne

Kultura / Flash | 17. 07. 2015. u 14:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kočerinu kod Širokog Brijega u petak je obilježena 24. godišnjica od utemeljenja prve dragovoljačke postrojbe u Bosni i Hercegovini, Poskok bojne.

Predsjednik Organizacijskog odbora obilježavanja Mladen Ljubić kazao je kako se u današnje vrijeme povijest pokušava prekrojiti, dodavši kako se prava istina o Domovinskom ratu mora čuti.

''Danas se pogrešno govori da je napad na Ravno bio početak rat u BiH. Međutim, prije napada na Ravno dogodio se napad na Uništa kod Bosanskog Grahova, krajem srpnja 1991. godine. Jedina postrojba u BiH koja je tada stala u obranu bila je upravo Poskok bojna'', naglasio je Ljubić.

On je dodao kako je Poskok bojna utemeljena 19. srpnja 1991. godina u Kočerinu, a utemeljitelj je bio Gojko Šušak.

''Naš je tadašnji zadatak bio da pokrenemo cijeli narod. Tada nas je bilo pedesetak dragovoljaca, od kojih je 23 poginulo u ratu ili umrlo poslije rata. Poskok bojna prošla je sva najteža bojišta od 1991. pa do kraja rata'', kazao je Ljubić.

Obilježavanju obljetnice Poskok bojne nazočili su, između ostalih, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, ministar branitelja Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close