Bitka na Neretvi

Obilježavanje 71. godišnjice Bitke za ranjenike

Kultura / Flash | 27. 04. 2014. u 12:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano obilježavanje 71. godišnjice od legendarne Bitke za ranjenike na Neretvi bit će upriličeno 10. svibnja u Jablanici u organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNORBiH).

U organizaciji sudjeluju i SABNORBiH Jablanica, Društvo Josip Broz Tito iz Jablanice i muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi", a uz SABNORBiH pokrovitelj je i Općina Jablanica.

"Usprkos teškoj situaciji u kojoj djeluje SABNORBiH i samo zahvaljujući entuzijazmu antifašista u našoj zemlji, skromnijim ali dostojanstvenim programom obilježit ćemo godišnjicu jedne od najvažnijih bitaka iz 2. svjetskog rata - Bitke na Neretvi'', istaknuo je potpredsjednik SABNORBiH-a Nijaz Skenderagić.

Prema njegovim riječima i ove godine je najavljen dolazak antifašista iz regije, koji žele dati svoj doprinos u očuvanju sjećanja na svoje suborce i njihov herojski podvig.

Tradicionalno, pred početak službenog dijela biti će upriličena akcija "Cvijet za ranjenike", odnosno spuštanje 71 karanfila sa mosta u Neretvu, nakon čega će se položiti cvijeće na spomen obilježje Muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi" poslije čega će uslijediti svečana akademija.

''Raduje nas što će i ove godine u program obilježavanja 71. godišnjice od Bitke na Neretvi biti uključeni mladi ljudi, jer je to jedini garant da će ideja antifašizma i borba protiv svakih podjela živjeti i u generacijama koje dolaze'', istaknuo je član Organizacijskog odbora Ozren Islamović, te najavio sudjelovanje zborova, kulturno-umjetničkih društava, kao i rock koncert.

Legendarna Bitka za ranjenike na Neretvi, jedna je od najhumanijih bitaka u povijesti ratovanja i ratne operacije koja je presudno utjecala na tijek Narodnooslobodilkačke borbe 1941-1945. i Drugog svjetskog rata na našim prostorima.

''I ove godine pozivamo sve antifašiste da 10. svibnja budu sa nama u Jablanici da zajedno obilježimo ovaj važni jubilej ali i da zajedno pošaljemo poruku da se zdravo društvo može graditi samo na idejama antifašizma'', poručio je Skenderagić, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close