Velika obljetnica

Obilježavanje 40 godina eMTeeM-a 1974

Kultura / Flash | 28. 09. 2013. u 09:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski teatar mladih 1974 vratio se u Mostar nakon višednevnog gostovanja kojim je počelo obilježavanje četrdeset godina postojanja ovog teatra.

Naime, u okviru programa Bitef – Polifonija Internacionalnog teatarskog festivala BITEF u Beogradu ansambl Omladinskog studija izveo je autorski projekt Seada Đulića „Nije Shakespeare, ali jeste Romeo Julija“.

Bitef teatar bio je premalen da primi sve zainteresirane, a reakcije publike koje su rezultirale sa više aplauza na otvorenoj sceni, te ovacijama na kraju izvedbe su dale krila mladim akterima ove predstave o odrastanju, koja svojom otvorenošću, hrabrošću i estetikom otvara brojna društvena, ali i umjetnička pitanja. Ova predstava je pravi reprezent poetike i metodologije razvijene u ovom teatru, konstatirao je okrugli stol nakon predstave.

Ta konstatacija bila je odličan uvod u promociju knjige „Dinamika statičnog tijela“ koja je sutradan promovirana u ustanovi kulture Parobrod. Knjiga je pokušaj prezentiranja metoda i tehnika koje je za 40 godina razvio Mostarski teatar mladih 1974. Brojni glumci, dramaturzi, pisci i pedagozi došli su da čuju kako su nastajale i nastaju eMTeeM – ove predstave i koji je to princip rada koji eMTeeM – ovom glumcu daje tu snagu koju na sceni ima.

Pored verbalnog predstavljanja održana je i radionica na kojoj su praktično pokazane neke od vježbi i tehnika eMTeeM – ovog sustava rada. Radionicu su vodili Sead Đulić i Amra Prutina. U okviru ovog predstavljanja premijerno je prikazan i dokumentarni film Amre Prutina „Ko hoće, može“ o angažmanu Centra za dramski odgoj i ansambla eMTeeM – a 1974 u realizaciji projekta osnaživanja Roma u BiH da se aktivnije uključe u društvo u kojem žive i slobodnije govore o svojim problemima, ali se i bore za njih.

Ova dvogodišnja aktivnost realizirana razvijanjem forum predstava i stvaranjem malih romskih forum grupa dala je izuzetne rezultate kojima su se stvorili uvjeti za početak rada prvog Romskog teatra u BiH.

Na povratku iz Beograda Sead Đulić sudjelovao je na Okruglom stolu u Brčkom „O budućnosti građanskog obrazovanja i demokracije u školama BiH“, što su ga organizirali helsinški odbor i komitet iz Bijeljine i Sarajeva, te Helsinški odbor Norveške, govoreći o iskustvima koja eMTeeM 1974 i CDO imaju, koristeći teatar i dramu kao jezik komunikacije, a razvijajući to kroz neformalne oblike obrazovanja u višegodišnjoj praksi.

I na poslijetku našli su se na prijemu povodom početka 53. Festivala MESS u Sarajevu, jer valja podržati najvažniji teatarski festival u zemlji i pokazati da smo dio te velike teatarske obitelji. Ovo je početak jubileja kakav se samo poželjeti može, navedeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close