Vidra

Novo izdanje Hrvatske pošte Mostar „Fauna 2013. - Vidra“

Kultura / Flash | 31. 10. 2013. u 14:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine Hrvatska pošta Mostar izdala je 4 prigodne poštanske marke „Fauna 2013. - Vidra“ u arku od 8 maraka, žig i omotnicu prvoga dana. Autorica likovnog rješenja je Božena Džidić, marke nominalne vrijednosti 3,10 KM tiskane su u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu koriste se od 1. 11. 2013. godine.

Vidra (Lutra lutra) je najveća europska kuna koja se prilagodila životu u vodi i najbolji je plivač od svih kopnenih zvijeri. Tijelo joj je dugačko i vitko s kratkim nogama, ispod vanjskog sloja krzna od duge zaštitne dlake nalazi se jako mekani krzneni sloj.

Građeno je tako da je sposobna za plivanje i ronjenje te može izdržati u vodi jako dugo. Oštar njuh i osjetne dlake na njuški su izuzetno osjetljive na dodir i omogućuju joj da pronađe hranu i u mutnoj vodi.

Glasa se tihim jasnim zviždukom, dahtanjem, skvičanjem i režanjem. Vidre svoje nastambe grade na mirnim obalama rijeka obraslim gustim raslinjem ili među golim korijenjem stabala uronjenim u vodi.

Hrane se uglavnom ribama, rakovima, školjkašima, vodenim kukcima, žabama, malim sisavcima i drugim vodenim životinjama. Danas su vidre ugrožena vrsta životinja uglavnom zbog uništavanja njihovih povoljnih staništa, onečišćenja voda, uznemiravanja i krivolova, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close