Najpoznatije društvo

Novi naslovi u okviru svijetle ''Napretkove'' nakladničke tradicije

Kultura / Flash | 03. 01. 2016. u 17:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ napunilo je 25 godina od obnavljanja svojega rada. Ovo najpoznatije kulturno društvo bosanskohercegovačkih Hrvata napravilo je bezbroj kulturnih i humanitarnih projekata.

U kulturnom smislu na prvom mjestu su brojne knjige, publikacije te brošure. I protekle godine ''Napredak'' je izdao niz značajnih naslova, a niz je projekata koje će ovo društvo kani realizirati u ovoj kalendarskoj godini.

''Kako Središnjica u Sarajevu tako i mnogobrojne podružnice diljem BiH, regije i svijeta kroz pisanu riječ čuvaju kulturnu baštinu. Nakladništvo je samo jedna od mnogobrojnih djelatnosti kojma se bavi Napredak'', kazala je dopredsjednica ovog društva Kristina Vukoja-Milić za Direkt.ba.

Po njenim riječima, iz tiska su izišli zanimljiv naslovi vrlo utjecajnih autora, ali i zanimljive teme.

''Izdvajamo Bibligrafiju Napretkovog glasila koja donosi sve što Napredak ima u svom vlasništvu po svijetu. Također je tu i jedna zanimljiva publikacija "U sjenci Branka Mikulića", koja je izazvala medijsku pozornost, jer je upravo Napredak nakladnik. Imamo u svojoj bogatoj biblioteti i novu temu, koja nije istražena na našim područijma, Muzika, ples i djeca s posebnim potrebama. Ovu temu je bilo jako teško obrađivati, jer na našim prostorima nema literature, ali se pokazala kao jako dobar potez za Napredak i prhvaćena je od javnosti'', navela je ona.
Tu su još i kapitalna djela Islamska apologetska argumentacija, Pozitivna recipročnost u međureligijskim odnosima, zbornik, HKD Napredak - 20 godina od obnove rada itd.

''Za Napredak je 2015. godina svečarska godina. Ove godine Napredak obilježava 25 godina od obnove rada, i primjereno tomu organizirali su se i programi. Iza Napretka su vrlo teške, ali i plodonosne godine. Nije lako voditi jedno veliko društvo i pri tom biti uspješan kao Napredak. Smijem kazati da je Napredak vodeće društvo u BiH'', ocijenila je Vukoja Milić.

Podsjetila je na projekte: Napretkov dom Trebević, Otvorena kuća u Garevcu u Modriči, spomenik Papi Ivanu Pavlu II., Nakladništvo, ali i osnovna ideja nije nikad zaboravljena, stipendiranje dobrih đaka.

''Može se dosta opširno govoriti i pisati o djelatnosti Napretka, ali uvjek se trudimo ne ispustiti ono najvažnije. Tako je i sa zbornikom u kojem su prigodne teme o Napretku u povodu 20 godina od obnove rada'', navela je Vukoja Milić.

Najavila je da ih, po planu rada, u 2016. godini čekaju četiri nove knjige, ali ''uvijek dođe i nešto što je neplanirano, ali dobro i korisno''.

''Izdvajamo jednu doktorsku dizertaciju koja govori o našem nobelovcu Ivi Andriću. Ivo Andrić je posebno važan za Napredak, naš Fond za stipendiranje nosi ime po njemu, imali smo simpozije o njemu, otvorili smo Andrićev kutak u Zagrebu…Tu su i druga djela koja daju dosta novosti i iznenađenja, ali o tom možemo govoriti kada dođe vrijeme za to. Naša knjižnica „Mijo Poljak“ sigurno će biti bogatija za vrlo dobra djela u 2016. godini'', zaključila je Kristina Vukoja-Milić.

Kopirati
Drag cursor here to close