Mostar

Nova sezona Narodnog pozorišta u znaku domaćih autora

Kultura / Flash | 19. 09. 2016. u 11:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova sezona Narodnog pozorišta Mostar, 2016/2017., bit će u znaku domaćih autora, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u ovom teatru, a o predstojećoj sezoni su govorili direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović, novi umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar Adnan Lugonjić i redateljica predstave “Mrtve ribe plivaju na leđima” Tanja Miletić Oručević, čijom će premijerom u petak, 23.9. u 20 sati sezona svečano biti i otvorena.

"Sezonu počinjemo djelom domaćeg autora, a upravo to otkriva i o čemu će biti cijela naša umjetnička sezona: sezona će biti u znaku domaćih autora jer mislimo da ova zemlja ima sasvim dovoljan broj kvalitetnih autora, redatelja i dramaturga, i želimo i našu publiku podsjetiti s kakvim sve blagom i kvalitetnim ljudima Bosna i Hercegovina raspolaže", izjavio je Mujkanović.

Predstava 'Mrtve ribe plivaju na leđima' prva je koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Narodno pozorište Mostar sve je interesantniji partner i drugim institucijama kulture, istaknuo je Mujkanović, pa je NPM već u ovoj sezoni gostovao u Trebinju, Goraždu i još nekim gradovima, a slijede gostovanja u Sarajevu, Zenici i Rijeci u Republici Hrvatskoj.

Novi umjetnički direktor NPM od ove sezone je dramaturg i dramski pisac Adnan Lugonjić iz Sarajeva, koji je na ovoj funkciji naslijedio dosadašnju direktoricu Amelu Kreso, glumicu Narodnog pozorišta Mostar. Lugonjića je Mujkanović predstavio kao talentiranu, ambicioznu i već sad u kulturnim krugovima u Bosni i Hercegovini vrlo uvaženu osobu, čovjeka koji je u Narodnom pozorištu Mostar dobio vrlo tešku i vrlo odgovornu funkciju.

"Pokušat ćemo poboljšati kulturnu razmjenu između Sarajeva, Mostara, Zenice, Tuzle i Banja Luke, pospješiti kretanje umjetnika. Ovu ćemo sezonu posvetiti domaćim piscima, tako da nakon premijere predstave 'Mrtve ribe plivaju na leđima' u režiji Tanje Miletić Oručević i dramatizaciji Dragana Komadine i Tanje Miletić Oručević, u studenom počinjemo rad na predstavi koju će režirati mladi sarajevski redatelj Emir Kapetanović, a koju će raditi prema djelima Branka Ćopića.

U veljači ulazimo u proces za predstavu koja nastaje prema djelu Dževada Karahasana 'Anatomija tuge' u režiji Aleša Kurta i u dramatizaciji mlade Emine Omerović iz Sarajeva.

To su sve zasluge prethodne direktorice Amele Kreso koja je te pregovore počela, tako da ću ja u tom smislu i nastaviti sezonu. Cilj mi je da u ovoj sezoni napravimo jednu vrstu balansa: da imamo mlade redatelje, mlade dramaturge i da istovremeno pravimo balans s onim iskusnijima, koji nam mogu ponuditi neka zrelija i ozbiljnija čitanja stvari", naglasio je Lugonjić.

Mujkanović je na konferenciji za novinare govorio i o kadrovskim promjenama ovog teatra u umjetničkom sektoru, pa je uz novog umjetničkog direktora Adnana Lugonjića predstavio i glasnogovornicu Narodnog pozorišta Mostar Andrijanu Copf.

Sezona počinje u petak, 23. rujna u 20 sati premijerom predstave 'Mrtve ribe plivaju na leđima' Josipa Mlakića u režiji Tanje Miletić Oručević.

Ulaznice za predstavu 'Mrtve ribe plivaju na leđima' se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Mostar svakim radnim danom od 9 - 14 sati ili rezervirati na telefon 036/550-128.
Kopirati
Drag cursor here to close