„izgubljeni zavičaj“

Nova knjiga Ivana Lovrenovića - 'Ulazeći u Varcar'

Kultura / Flash | 05. 04. 2016. u 13:40 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz tiska je upravo izašla knjiga Ivana Lovrenovića „Ulazeći u Varcar“ (Fraktura, Zagreb – Synopsis, Sarajevo-Zagreb). Riječ je o žanrovski teško odredljivom tekstu, koji bi se najprije mogao označiti terminom ritmizirana proza, a tematski kao razvijena varijacija teme „izgubljeni zavičaj“.

Izdavač navodi da Ivan Lovrenović knjigom proširuje i produbljuje krugove svojih opsesija i svojih literarnih putovanja do neslućenih dubina.

Ova je knjiga i roman, poema, briljantan esej, te se ne može jednoznačno definirati jer u njoj Lovrenović hodajući znanim i neznanim putovima i stazama, stvara labirinte vlastitih sjećanja i pronalazi izlaze iz njih ispreplećući kolektivno i osobno u neodvojivu cjelinu u kojoj su sva sjećanja moguća i stvarna.

Varcar je za autora više od mjesta odrastanja, od doma predaka, od uspomena, on je magma iz koje se rađaju i stvaraju sve poetske, literarne i životne asocijacije. Bez magije mjesta, bez rijeke i djedove kuće, voćnjaka, bez crkava i fratara, bez mogućnosti uranjanja u sjećanja i dokumenata teško je i zamisliti prozu Ivana Lovrenovića.

Ova je knjiga nadasve zavjet beskrajne ljubavi i vjere u snagu jezika, koji jedini može stvoriti svaki svijet, priopćila je izdavačka kuća Synopsis.

Kopirati
Drag cursor here to close