Prodaja

Nizozemski sud zabranio prodaju knjige o događajima u Srebrenici

Kultura / Flash | 24. 12. 2015. u 15:40 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u Hagu zabranio je autoru Edwinu Giltayu distribuciju i prodaju knjige "De doofpotgeneraal", kao i sve promotivne aktivnosti u vezi sa tim djelom. U knjizi je riječ o nizozemskom bataljonu u Srebrenici čiji je jedan pripadnik, prema novodima autora, zabilježio zločine u bazi u Potočarima srpnja 1995. godine, ali je fotorolna kasnije nestala bez traga u laboratoriji u Haagu, prenosi "Dnevni avaz".

Autor optužuje bivšu pripadnicu nizozemske vojne obavještajne službe (MID) kao odgovornu za skandal Ministarstva obrane u Haagu.

Knjiga je već godinu dana u prodaji, a nizozemski mediji su zaprepašteni mogućnošću da ona bude zabranjena u zemlji proklamovanih sloboda. Navodi se i to da bivša službenica MID-a smatra kako su događaji koji joj se pripisuju izmišljeni, kao i da nije ni dobila priliku od autora Giltaya da kaže svoju stranu priče.

U knjizi, koja je dobila dobru recenziju bivšeg nizozemskog ministra Jana Pronka, centralno mjesto je sukob između dvije strane unutar nizozemskog Ministarstva obrane u dramatičnim danima nakon zločina u Srebrenici, jedne koja je po svaku cijenu htjela da uništi fotorolnu na kojoj su zabilježeni zločini nad srebreničkim Bošnjacima u bazi DUTCHBAT-a i drugu koja je smatrala da ona ipak treba biti dostupna širokoj javnosti.

Prema riječima Giltaya, bivši nizozemski general Van Baal je htio zaštititi pripadnike DUTCHBAT-a upravo držeći fotorolnu daleko od očiju javnosti, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close