Institucije nezainteresirane

Nitko ne mari za rimske spomenike koji propadaju

Stele su mještani prije mnogo godina slučajno iskopali tijekom građevinskih radova na jednoj parceli i ostavili neposredno uz lokalni put, gdje i danas stoje.
Kultura / Flash | 18. 01. 2023. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već dugi niz godina, na jednoj livadi u selu Stara Rijeka, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, leže odbačene dvije stele, nadgrobni spomenici iz rimskog perioda teški nekoliko stotina kilograma.

Niti jedna institucija se nije zainteresirala za njih niti je poduzeto nešto da se oni spase.

Stele su mještani prije mnogo godina slučajno iskopali tijekom građevinskih radova na jednoj parceli i ostavili neposredno uz lokalni put, gdje i danas stoje.

"Od kada su ostavljeni na ovu livadu, tako i stoje, na suncu, kiši i snijegu. Niko se nije zanimao za njih, ponekad privuku pažnju nekih slučajnih prolaznika i to je sve", kaže mještanka Ankica Tomić za Nezavisne novine.

Vrijedni artefakti iz rimskog perioda

Prema riječima književnika i povjesničara, Amira Talića, ovo nije prvi slučaj da su vrijedni artefakti iz rimskog perioda pronađeni na ovom području.

"Na žalost, mnogi od njih su nepovratno izgubljeni jer su ih mještani godinama koristili kao građevinski materijal, ugrađivali u kuće ili druge objekte. Ipak, neki su sačuvani, i danas su dio muzejskih postavki, a posebno su značajna dva kamena žrtvenika, pronađena na lokalitetu Stare Rijeke, koji se danas čuvaju u Muzeju u Prijedoru", ističe Talić.

Kaže kako se i danas u podnožju Majdanskih planina mogu pronaći ostaci starih rimskih cesta, jer je ovo područje bilo izuzetno važno zbog željezne rude kojom je bogat ovaj kraj.

Tisućama godina unazad...

"Tisućama godina unatrag na ovim prostorima se topila željezna ruda, majdani su postojali u rimskom periodu, a potom i u srednjem vijeku, o čemu svjedoče brojni povijesni dokumenti. Željezo se iz ovih krajeva transportiralo u sve dijelove Rimskog Carstva" tvrdi Talić.

Dodaje kako je prava šteta što na ovom području nikada nisu provedena ozbiljna arheološka istraživanja, jer povijesno izvori navode postojanje brojnih rimskih naseobina. O tome svjedoče i ostaci rimske arhitekture u susjednom selu Stari Majdan, gdje se i danas koristi kanalizacijska mreža izgrađena u to vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close