Odnosni dviju crkava

Nikolić: Vatikan ne žuri s kanonizacijom Stepnica

Kultura / Flash | 16. 02. 2016. u 13:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vatikan neće žuriti s odlukom o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca'', izjavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je u listopadu o tome s poglavarom Rimokatoličke crkve razgovarao o toj i drugim temama značajnim za odnose Beograda i Vatikana, prenosi Tanjug.

Nikolić kaže da je kanonizacija Stepinca problem u odnosima Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

"Nažalost, kada je Vatikan proglasio sve katolike u bivšoj Jugoslaviji za Hrvate, osim Slovenaca, tada je došlo do toga da kada se sukobe Hrvati i Srbi, sukobe se i dvije crkve. Uticalo je to i na odnos prema crkvi A o Stepincu sam rekao sve što znam. Dragocjeno je bilo to što je papa rekao da će formirati povjerenstvo ", naveo je predsjednik i dodao da je zahvalio Papi na tome što o pitanju koje je isključivo u njihovoj nadležnosti žele razgovarati i sa SPC.

Na to mu je, kaže, Papa odgovorio: "Ne, ne, ne. Ako bi SPC bila protiv kanonizacije Stepinca, a ja mislim da bi bila, onda bi to bio prvi svetac u kršćanstvu koga jedna crkva ne bi priznala. Meni to ne treba".

Činjenicu da Vatikan neće žuriti s kanonizacijom Stepinca, Nikolić tumači kao znak da su "oni (Vatikan) svjesni pogrešaka".

Predsjednik Srbije je u sinoćnjem intervjuu Prvoj TV rekao da se, nažalost, sudeći prema pisanju medija, sav njegov trud u vezi s tim sveo na to da mi čekamo da se izjasni patrijarh moskovski o tome da li će se sresti naš patrijarh i Papa.

Ispalo je, kaže, da mi zavisimo od moskovskog patrijarha, a ne zavismo jer srpska crkva je autokefalna.

"Ako se patrijarh moskovski i cijele Rusije sreće s Papom zašto se naši ne bi sretali, ili zašto se naši ne bi sretali ako se patrijarh moskovski ne sreće s papom", zapitao je predsjednik Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close