Bitka za Vukovar

Neum ugostio vukovarske branitelje

Kultura / Flash | 02. 03. 2016. u 10:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji udruge Mare Nostrum iz Neuma, u utorak je pred dupkom ispunjenom salom Grand hotela Neum, održana glazbeno-scenska predstava ''Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku'', te izložba ratnih fotografija dragovoljaca HOS-a, priopćeno je.

Tom su prigodom predstavljene i dvije knjige hrvatskih ratnih veterana i branitelja; ''Ne plači moj dobri anđele'', Damira Plavšića, te ''58'' HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, Damira Markuša.

Nesvakidašnja predstava, odnosno promocija knjiga zamišljena je kao glazbeno-scenski podsjetnik na sva ona događanja koja su rat činila strašnim i bolnim, ali i ponosnim te odvažnim razdobljem, i to kroz oči dvojice preživjelih dragovoljaca Markuša i Plavšića.

Kako sam autorski dvojac navodi, razlog bilježenja ovih ratnih uspomena leži upravo u važnosti svjedočenja ratne istine koja danas, nažalost, teško pronalazi put i minute u vodećim hrvatskim medijima.

Hrvatska vojska je pobjednička vojska koja je u Domovinskom ratu branila svoju zemlju. Vojska je to koju nisu činili samo i isključivo Hrvati već svi oni koji su su Hrvatsku doživljavali svojom domovinom, Hercegovci, Bošnjaci, čak i pokoji stranac kao što je bio Francuz pok. Jean Michel Nicolier, ali i Srbi.

Upravo zbog toga, generalna poruka ovog odvažnog ratnog svjedočenja dvojice branitelja bi se mogla sažeti u poziv da se danas ne smijemo prepustiti mržnji, ali jednako tako i zaboravu. Jer, kako sam Damir Markuš navodi, ono što se ne zabilježi, kao da se nije ni dogodilo.

Na tragu te poruke, Neumljanima su se obratili i načelnik Općine Neum, dr Živko Matuško, te predsjednik udruge Mare Nostrum, Mario Lovrić. Obojica su istaknuli važnost doprinosa Hrvata iz Bosne i Hercegovina obrani Hrvatske i BiH, ali i činjenicu da ne smijemo zaboraviti ono što se devedesetih događalo, jer povijest koja se zaboravlja povijest je koja se ponavlja, priopćila je udruga Mare Nostrum.

Kopirati
Drag cursor here to close