sretno!

Narodno pozorište Mostar večeras slavi 67. rođendan

Kultura / Flash | 18. 11. 2016. u 11:51 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras u 20 sati, na Velikoj sceni Narodno pozorište Mostar, bit će obilježena 67. godišnjica rada te teatarske kuće i 65 godina kako je otvorena zgrada Narodnog pozorišta Mostar, prva namjenski građena teatarska zgrada u Bosni i Hercegovini poslije Drugog svjetskog rata.

Bit će to svečanost kao i svaka druga, ali ipak malo drukčija. Ako vas zanima što je to drugačije, uzmite svoj primjerak besplatne ulaznice, smjestite se u mraku partera ili balkona i uživajte u teatarskoj igri, svečanosti ipak malo drukčijoj, pozivaju iz Narodnog pozorišta Mostar.

Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru službeno je osnovana i počela s radom 28. studenoga 1949. godine u sali radničkog društva “Abrašević”.

Tom prilikom je premijerno izvedena predstava "Noć u Globukom", slovenskog pisca Mateja Bora, u režiji Safeta Pašalića, prvog upravnika Pozorišta.

Ppremijerom "Hasanaginice", Alekse Šantića, u režiji Svete Milutinovića, 17. studenoga 1951. godine svečano je otvorena nova zgrade Pozorišta.

Na otvorenju Narodnog pozorišta, upravnik Safet Čišić između ostalog je rekao: "Od danas kada naše Pozorište stiče svoj dom, mi ćemo se truditi da opravdamo očekivanja i ljubav svojih gledalaca, da Pozorište bude zaista narodno i da se što prije afirmira kao visoka kulturna ustanova".

Kopirati
Drag cursor here to close