Ravnogorski park

Nakon partizana i četnici dobili svoj park u Bileći

Kultura / Flash | 05. 10. 2014. u 15:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnogorski park, podignut u čast Jugoslovenske vojske u otadžbini (JvuO), koji krase djela kipara Milivoja Bokića, svečano je otvoren  u Bileći, simbolično na 70 godina od njenog pada u Drugom svjetskom ratu, uz veliki broj gostiju iz cijele Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Ceremonija, kojoj su prethodili jutarnje bogosluženje i parastos u crkvi Svetog Save, počela je nadomak parka, postrojavanjem počasnog četničkog voda onako kako je to nekada radila JVuO.

Nakon toga, uslijedilo je osveštanje parka i otkrivanje spomenika. Osveštanju je nazočio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije koji je ovaj spomenik ocijenio najljepšim podignutim u Republici Srpskoj u posljednjih 70 godina, piše MojaHercegovina.com.

''On nije samo lijep zbog toga što je djela u njemu radio naš kipar Milivoje Bokić, već i zbog toga što je iznikao na ovakvoj zemlji i ovakvim temeljima. Nema bolje zemlje da na njoj iznikne nešto dobro od duboke zemlje dobroga i čistoga srca'', rekao je Grigorije.

Spomenik su otkrili vojvoda Slavko Aleksić i 95-godišnji Milorad Šarenac koji je bio član Bilećke brigade. Ravnogorski park Aleksić vidi kao oduživanje duga ovoj brigadi.

''Bileća je pala, a brigada je otišla u legendu, njihova mučenička smrt je zadužila sve nas. Bileća je oduvijek bila trn u oku Partizanima zbog svog strateškog položaja i zbog borbenosti njenih privrženika.

Tisuće neuspjelih napada Partizana odbijali su se o prsa četničke tvrđave koju je Draža Mihajlović nazvao Moj Alkazar i odlikovao Karađorđevim ordenom za hrabrost zapovjednika brigade Miloša Kureša zatim njegove komandante bataljona i hrabre vojnike poput braće Milićević. Osim toga, Bilećka brigada je dobila najveće vojno odlikovanje za trupu od komandanta Draže Mihajlovića'', istaknuo je Aleksić i dodao da ovaj spomenik ne treba biti spomenik raskola i novih podjela, već spomenik ujedinjenja, piše MojaHercegovina.com.

Otvaranjem Ravnogorskog parka četnici su u Bileći dobili svoje mjesto, a partizani su ga odavno imali u Parku narodnih heroja, smještenom malo uviše, sa druge strane ulice. 

Tako od danas u Bileći i jedni i drugi mirno drže svoju stranu.

Kopirati
Drag cursor here to close