Dvadeset i četiri

Nakon ''Dvadeset i četiri'' Glibo se vratio rodnom gradu

Kultura / Flash | 05. 08. 2016. u 20:47 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U galeriji mostarskog Centra za kulturu, u okviru Mostarskog ljeta, večeras je otvorena likovna izložba akademskog slikara Dinka Glibe, Mostarca koji živi i stvara u Italiji.

Naziv izložbe, ''Dvadeset i četiri'' simbolično ukazuje na godine, od kada umjetnik nije izlagao u rodnom gradu.

Dinko Glibo rođen je 23. veljače 1971. godine u Mostaru. Prvi put samostalno izlaže 1992. godine u rodnom gradu. Završio je Akademiju umjetnosti u Bologni (Accademia di Belle Arti di Bologna) u klasi profesora Concetta Pozzatija, jednog od najvećih talijanskih slikara, smjer likovne umjetnosti, i diplomirao s najvišim ocjenama.

Tijekom cjelokupnog aktivnog stvaralaštva, Glibo je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, višestruko je nagrađivan slikar još od studentskih dana kojeg podjednako cijene i kritika i publika.

Glibin rad izrađen je na osnovi tonova, kontrasta svjetla i sjene, šarma njihova međusobnog ispreplitanja. Platna zahtijevaju pozorna i pomna promatrača čija strpljivost otvara svu slojevitost harmonijskih prijelaza svijetlog i tamnog.

Otkriva se tako osjetljiv, intiman svijet duboke introspekcije, senzibilan i kompleksan.

Česti su motivi Glibina stvaralaštva most, šipak, brod, stol, autoportretski inspiriran lik čovjeka, no uvijek su senzibilirani snažnim, ali nikad agresivnim autorskim pečatom.

Motivi nadrastaju sami sebe i postaju simboli, mitologemi podjednako ispunjeni značenjem iz kako ''objektivne stvarnosti'' tako i iz kontemplacija što ih autor otvara strukturom svojih djela.

Glibino je djelo konceptualno, svijet eteričan i prizemljen, u vječitoj igri svijetla i sjene.

Kopirati
Drag cursor here to close