Vječni kandidat za Nobela

Nakon 15 godina Milan Kundera objavio novi roman

Kultura / Flash | 15. 06. 2015. u 20:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vječni kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, Milan Kundera se posljednjih godina sve manje pojavljuje u javnosti i sve manje objavljuje.

Autor suvremenih europskih klasika poput “Šale“ i “Nepodnošljive lakoće postojanja“ vodi miran život u novoj domovini Francuskoj, uzdrman optužbama iz rodne Češke da je bio suradnik komunističkog režima.

Novo roman “Festival nevažnosti“ napisao je na francuskom jeziku, a za angloameričko tržište ga je objavio Harper Kolins.

Zbog toga je objavljivanje 'Festivala nevažnosti', kratkog romana ili možda jako duge novele, prilika da se susretne Kundera u poznim godinama, možda mudriji a možda džangrizaviji.

Roman je po ocjeni New York Timesa “lepršav“ i “na lak način“ razmatra odnose među grupom prijatelja u Parizu, kao i da nije tako psihološki dubok i uvjerljiv kao njegova najbolja djela, piše RTRS.tv.

"Nije samo da se radnja događa u Parizu, nego se i zauzima tipičan pariški stav fascinacije ironičnim gestama i pozama" piše New York Times.

Naracija anegdote o Staljinu u romanu predstavlja “grčevit pokušaj da se knjizi da težina i značenje“ pa se "Festival nevažnosti" čita i kao šala o vlastitoj irelevantnosti koja se unapred podrazumijeva“, poentira po strogoći poznata kritičarka Michiko Kukatani.

Baveći se najozbiljnijim problemima čovjekove egzistencije, Kundera u ovom romanu namjerno nije napisao nijednu ozbiljnu rečenicu, zadržavši pritom svoje 'prelijepe opise', smatra Booklist, ocjenjujući roman kao 'stilski i tematski klasičnog Kunderu'.

Londonski Guardian ipak je benevolentniji pa ističe da je nova Kunderina knjiga 'privlačan i ukusan' kratki roman, 'osvijetljen dnevnim suncem i duhovit, kao i živahno elegantan'.

Ističe se kako četiri glavna lika imaju svijest o autoru, kog nazivaju 'gospodaru', a on ih odluči sve dovesti u Pariz i pripremiti im nekoliko peripetija. Guardian priznaje da je 'struktura romana tanka', a 'centru nedostaje motiva', ali hvali nepodnošljivu lakoću čitanja “Festivala nevažnosti“.

Kopirati
Drag cursor here to close