Chinese Theatre

Najslavnije kino na svijetu slavi 90. rođendan

Kultura / Flash | 18. 05. 2017. u 13:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doći u Los Angeles i ne posjetiti slavno kino Chinese Theatre i njegovu zbirku otisaka dlanova i stopala holivudskih ikona, nešto je poput odlaska u Kinu i zaobilaženja Kineskog zida, kažu mještani svjetske prijestolnice filma.

Chinese Theatre, kojeg mnogi smatraju centrom filmskog svijeta, 18. svibnja slavi svoj 90. rođendan. Kino je preživjelo 16 američkih predsjednika i tri velika kalifornijska potresa. Redatelj Ridley Scott postao je 304. zvijezda koja je ostavila svoj otisak u svježem cementu ispred kina, postavši tako 'besmrtnik' poput Johna Waynea, Sophije Loren ili Jacka Nicholsona. Sve je počelo kada je impresario Sid Grauman za dva milijuna dolara kupio kuću Francisa Bushmana kako bi u njoj otvorio kino. Tradicija ostavljanja otisaka počela je slučajno, kad je zvijezda nijemog filma Norma Talmadge šeprtljavo stala u svježi cement na gradilištu. Norma se počela ispričavati, ali Grauman je tome vidio marketinšku priliku za promociju otvorenja kino-dvorane. Od tada je ostavljanje otisaka ispred Chinese Theatrea holivudskim zvijezdama postao svojevrsni vrhunac karijere.

Shirley Temple imala je samo šest godina kada je 1935. ostavila svoje otiske. Pojavila se bosa jer joj je činilo da tako nitko neće primijetiti da joj je baš ispao mliječni zub. Marilyn Monroe željela je staviti dijamant umjesto točke na slovo 'i' u svome imenu, ali su je uvjerili da će dragulj brzo biti ukraden. Umjesto dijamanta u cement je zato utisnula svoju naušnicu, ali time nije spriječila krađu. Komičar Mell Brooks je prije svečanosti na svoju ruku dodao lažni šesti prst. Neka velika imena ipak nedostaju. Audrey Hepburn jedna je od rijetkih koja je odbila. James Dean trebao je ostaviti otisak, ali je netom prije poginuo u automobilskoj nesreći. Stariji od Oscara i konkurentskog Šetališta slavnih, Chinese Theatre bilo je treće otvoreno kino u Los Angelesu, ali je daleko najpoznatije.

'Grauman je želio nadmašiti ta dva kina i ona koja je vidio u Europi i razmatrao je razne arhitektonske stilove. Na kraju ga se najviše dojmio kineski', kaže mjesni povjesničar Levi Tinker. 'Kupio je brojne artefakte i antikvitete te ih dopremio ovdje', dodaje. Uvezao je hramska zvona, pagode i druge predmete te zadužio kineskog filmaša Moon Quona da nadzire gradnju. Među fontanama u obliku lotusa, stupovima ukrašenim željeznim maskama, izrezbarenim zmajevima, nalazi se i nekoliko neprocjenjivih predmeta poput nebeskih pasa iz dinastije Ming (15. stoljeće), javlja Hina.

Kino je otvoreno projekcijom filma 'Kralj kraljeva' Cecula B. DeMillea. Publika je ispunila dvoranu s 2.200 mjesta, a ulaznica je tada koštala 11 dolara. Deseci tisuća drugih koji nisu došli do ulaznica natiskali su se uz holivudski bulevar kako bi nakratko vidjeli svoje omiljene zvijezde. Chinese Theatre godišnje posjeti pet do šest milijuna ljudi, kao i Sikstinsku kapelu u Vatikanu. To je jedino kino s jednim ekranom koje je kontinuirano otvoreno devet desetljeća. Godišnje se u dvorani prikaže od 35 do 50 premijera, više nego igdje drugdje u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close