VaClaF

Najbogatiji do sada: Vareš Classic Festival od 15. do 25. rujna

Kultura / Flash | 01. 09. 2016. u 11:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji, četvrti po redu Međunarodni festival komorne glazbe u Varešu Vareš Classic Festival (VaClaF) trajat će od 15. do 25. rujna i dosad je najbogatiji i sadržajem i trajanjem. Obilježit će ga brojna svakodnevna događanja: koncerti, majstorski tečajevi, radionice i predavanja s vrhunskim međunarodnim umjetnicima.

Nadovezujući se na tradiciju Miholjskog koncerta klasične glazbe, započetog 2009. godine sada završnog koncerta festivala, VaClaF je dao potpuno novu dimenziju gotovo pa zaboravljenom, nepravedno zapostavljenom gradu i otvorio svoja vrata brojnoj zainteresiranoj domaćoj i međunarodnoj publici.

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnjeg izdanja "Quartet +", s festivalskom temom "Ljubav (glazba bez granica)" VaClaF je dio Godine kulture 2016 Bosna i Hercegovina Austrija te je službeno postao festivalom od međunarodnog značaja za BiH.

Pomičući granice VaClaF će i ove godine ugostiti vrhunske glazbenike iz desetak različitih zemalja svijeta, koje je Mag. Art. Andrea Nikolić, naša izvrsna, veoma uspješna violinistica i neumorno entuzijastična rukovoditeljica VaClaFa s adresom u Beču, okupila kako bi zajedničkim snagama predstavili neka od najznačajnijih djela svjetske literature, ali i domaćeg suvremenog stvaralaštva.

Nakon koncerta dobrodošlice u četvrtak 15.9 . uz izvrstan duo iz Hrvatske Bow vs. Plectrum ( Gudalo protiv trzalice Filip Novosel & Tihomir Hojsak ) u caffe clubu Jazz in the House u 20 sati, svečano otvorenje bit će u subotu, 17.9. u 19 sati u Staroj vareškoj crkvi jedinstvenom spomeniku kulture naslova Tragedija ljubavi (ljubav i smrt). U ponedjeljak 19.9 . na istoj je lokaciji u 19 sati koncert Ljubav, s posvetom, a u srijedu 21.09 . će se koncert naziva Sei solo u 18 sati održati u Župnoj crkvi u Vijaci . U četvrtak, 22.9 . ponovo u Varešu ( Stara crkva, 19 sati ) koncert je Bečka škola, a završni tradicionalni Miholjski koncert pod naslovom Tražeći sreću (u ljubavi) u 19 sati će početi u Župnoj crkvi sv. Mihovila.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je koncert u petak, 23.9 . kada će se u dvorani Male škole predstaviti festivalska tema i praizvesti 5 novih djela mladih bosanskohercegovačkih kompozitora koji djeluju na relaciji BiH Austrija, a napisana su za Vareš Classic Festival . Također, u nedjelju 18.9. obilježit će se 110. obljetnica rođenja Emila Mile Cipra , jednog od najznačajnijih kompozitora naših prostora, rođenog u Varešu.

Uz sve to, mladi vareški glazbenici bit će aktivni u radionicama i koncertima, a za zainteresirane učenike i studente glazbe iz cijele regije postoji mogućnost dobivanja stipendije za seminare i majstorske tečajeve rok za prijavu je 5. rujna kada će biti objavljen i detaljan program festivala.
Izvođači koje ćete moći vidjeti i čuti su: Belma Alić, Stipe Bilić, Borut Zagoranski, Bas Jongen, Andrej Bielow, Maija Karklina, Nora Romanoff Schwarzberg, Anna Firsanova, Ivana Nikolić, Susanne Schäffer, Sylvester Perschler, Vedrana Šimić i Andrea Nikolić.

Kompozitori čija će se djela praizvesti: Laura Mjeda Čuperjani (HR) te mladi bh kompozitori Timur Sijarić, David Mastikosa, Dragana Tabak, Olja Janjuš i Asmir Jakupović. Festival organizira Udruga prijatelja glazbe Emil Milo Cipra Vareš, s predsjednikom Petrom Jelićem, u suradnji s Župnim uredom Vareš i fra Mirkom Majdandžićem, uz potporu brojnih varešana, entuzijasta i potpomagatelja, ali i novih prijatelja i sponzora te Federalnog ministarstva kulture i športa i Austrijskog veleposlanstva Sarajevo koja je i ove godine najznačajniji partner.

Ulaz je na sve sadržaje slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close