Stari most

Najava obilježavanja dvadeset osme godišnjice od rušenja simbola Mostara

U manifestaciji obilježavanja godišnjice od rušenja Starog mosta će sudjelovati oko 800 osnovaca i srednjoškolaca
Kultura / Flash | 05. 11. 2021. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacijski tim učenika, profesora, roditelja i direktora/ica osnovnih i srednjih škola Mostara poslao je priopćenje za javnost u kojemu navode kako će učenici, roditelji, profesori, direktori i građanstvo 9.11.2021. godine u 10:16 sati biti na Starom mostu povodom obilježavanja dvadeset osme godišnjice od rušenja simbola arhitekture i civilizacije.

''U manifestaciji obilježavanja godišnjice od rušenja Starog mosta će sudjelovati oko 800 osnovaca i srednjoškolaca. Prisustvovat ćemo tradicionalnom skoku skakača u Neretvu bez aplauza u organizaciji 'Skakača sa Starog mosta''', navode iz Koordinacije.

Stari most je UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio najveća lučna konstrukcija na svijetu. Sagrađen je 1566 god. za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog, a graditelj je bio Mimar Hajrudin.

Sam most kroz povijest je bio nazivan "Novi", "Sultana Sulejmana", "Veliki" i "Stari".

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992–1995), most je djelomično oštetila Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA).

9. studenog 1993. pripadnici Hrvatskog vijeća obrane(HVO) srušili su Stari most kao dio kampanje granatiranja i teroriziranja Mostara što je potvrdio Međunarodni sud u Hagu -postojanje udruženog zločinačkog pothvata HVO i HZHB s ciljem etničkog čišćenja Mostara, navodi se u priopćenju.

Dalje se navodi kako je most rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004. U srpnju 2005. most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture. Od turističkog značaja je i tradicionalno natjecanje ''Skokovi sa Starog mosta“ koji imaju dugu povijest.

Od 15. kolovoza 2015. Stari most postaje i domaćin natjecanja iz Red Bull Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu, što se održava tradicionalno i ima turistički značaj u svijetu.

''Ja pogođen nisam, ni umro ni pao samo sam morao skočiti dole.Nastavit ću tamo gdje sam stao izronio je Stari za one što ga vole...''

Kopirati
Drag cursor here to close