Jablanica

Najava obilježavanja 80. godišnjice Bitke na Neretvi

06.05.2023. godine - Jablanica, 12:00
Kultura / Flash | 06. 04. 2023. u 11:25 Bljesak.info
Partizani i antifašisti u Jablanici

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Jablanica obavještava građane BiH i prijatelje sa prostora bivše Jugoslavije da će se 6. svibnja 2023. godine (subota) u 12:00 sati obilježiti 80. godišnjica ''Bitke za ranjenike na Neretvi''.

Svečani program u okviru jubileja 80. godišnjice organiziraju udruženja antifašista sa prostora ex Jugoslavije u saradnji sa SABNOR-om BiH.  

U organizaciji SABNOR-a BiH, OO UABNOR-a Jablanica, Društva ''Josip Broz Tito“, Muzeja ''Bitka za ranjenike na Neretvi'' iz Jablanice i Općine Jablanica, uz podršku udruženja antifašista sa prostora ex Jugoslavije, obilježava se jubilarna 80. godišnjica bitke za ranjenike na Neretvi. Programom je predviđeno spuštanje 80 karanfila u Neretvu, polaganje cvijeća i odavanje počasti svima onima koji dadoše svoje živote za slobodu. Vijence i cvijeće će položiti mnogobrojne delegacije antifašista iz BiH i regije, predstavnici političkih stranki, kao i drugih udruženja koja baštine antifašističku tradiciju na ovim prostorima. I nakon osamdeset godina na istom putu, na putu zajedništva, solidarnosti, humanosti, na putu antifašizma, navodi se u priopćenju za javnost koje potpisuje predsjednik Organizacijskog odbora Sead Đulić.

Dalje se navodi kako dolaskom u Jablanicu potvrđuju svoju ustrajnost na putu antifašizma, da borce Neretve, ranjenike, nisu zaboravili.

''Naprotiv, danas odlučniji nego ikad prije da antifašizam nema alternativu i da je antifašizam univerzalna civilizacijska tekovina koje je i prije 80 godina  kao i danas okupila antifašiste iz regije i svijeta. Spremni da nastavimo sutra promovirati ideje slobode, humanosti, solidarnosti,  odnosno ideje antifašizma'', navodi se.

Polaganje cvijeća će se održati 6. svibnja 2023.godine (subota) na platou Muzeja ''Bitke za ranjenike na Neretvi'' u Jablanici u 12:00 sati, kada će zajedničko izaslanstvo udruženja antifašista sa prostora ex Jugoslavije položiti cvijeće.

U povodu 80. godišnjice „Bitke za ranjenike na Neretvi“ svečani program će realizirati udruženja antifašista iz regije na platou Muzeja ''Bitka za ranjenike na Neretvi''. Prisutni će imati priliku da uživaju u bogatom kulturno-umjetničkom programu. Detaljan program sa sudionicima će biti dostavljen u narednom periodu.

''Nemojmo, drugarice i drugovi, nikada zaboraviti da je tu, u hladnim vodama Neretve, tekla krv sinova i kćeri svih naših naroda i narodnosti. U vatri danonoćnih borbi kovalo se bratstvo i jedinstvo, velika tekovina naše oružane borbe i revolucije. Čuvajmo to bratstvo i jedinstvo''. Tekst iz govora Josipa Broza Tito, Jablanica 12. studeni 1978. godine.

Foto: Bljesak.info
Kopirati
Drag cursor here to close