UN Women

Nagrađene najbolje priče: "Žene - jučer, danas i sutra"

Kultura / Flash | 12. 03. 2015. u 17:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UN Women u Bosni i Hercegovini nagradio je autore tri kratke priče koje su prema ocjeni žirija bile najkvalitetnije od priča pristiglih na natječaj objavljen povodom 8. ožujka - Međunarodnog dana žena.

Predstavnica UN Women u BiH Anne - Marie Esper kazala je danas tim povodom u Sarajevu da je natječaj o temi "Žene - jučer, danas i sutra" privukao značajnu pažnju bh. društva, a na adresu UN Women BiH pristiglo je 149 kratkih priča iz raznih dijelova BiH čiji su autori muškarci i žene dobi od 16 do 64 godina.

Prva nagrada pripala je Hani Kazazović blogerki i stručnjakinji za društvene mreže iz Zenice. Njena kratka priča "Hvala dedi i baki" prikazuje njen život i pouke koje je naučila od djeda i bake.

Druga nagrada pripala je višem asistentu na Pravnom fakultetu u Travniku Harisu Hasiću. Priča "Draga moja, nerođena kćeri" odražava njegove stavove o ravnopravnosti spolova u BiH, te zabrinutost za budućnost kćerke čije rođenje očekuje uskoro.

Treća nagrada pripala je profesorici književnosti iz Tuzle Almi Muharemović. Njena priča "Saputnice" ilustrira različite žene koje svakodnevno, putujući na posao, dijele priče i životna iskustva.

Planirano je da UN Women u BiH uskoro na web stranici www.16dana.ba objavi sve priče koje su ušle u uži izbor sa željom da doprinese obilježavanju ožujka kao mjeseca žena.

Kopirati
Drag cursor here to close