Drugi dan

NAFF ide dalje: Uz dobru priču, sve je moguće

Kultura / Flash | 27. 06. 2016. u 09:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi dan NAFF-a otvorio je predsjednik stručnog žirija, uvijek zanimljiv, Goran Milić. Opuštenim predavanjem uz kavicu, Milić je govorio o različitim temama,spajajući tako svoja bogata novinarska iskustava sa različitim životnim osobitostima uvjetovanim pripadnosti određenim narodima i kulturama.

Također,ovaj ugledni predavač savjetovao je mladima da se drže posebnosti,uvijek traže nešto drugačije, riskiraju :„Danas moraš biti drugačiji da bi uspio...Zato, ne odustajte odmah u početku,pogotovo ako vjerujete da imate nešto dobro i zaista drugačije od svega dosad,usudite se riskirati!“

Na tragu toga, Milić je otkrio i čime će se voditi prilikom odabira najboljih filmova iz konkurencije NAFF-a. Jednostavno novinarski – „Tražiti ću one sa sadržajem i jasnom porukom“.

A sadržaj i poruku su nakon intenzivnog,u dahu odslušanog predavanja, sudionici NAFF-a su potražili u filmovima iz panorame koji će im se do konca festivala svakodnevno prikazivati.

Tko ne riskira,taj ne profitira

Milićeve riječi o riziku i uspjehu potvrdile su se već na drugim ovogodišnjim projekcijama filmova iz natjecateljske konkurencije. Naime, inače suh i vreo ljetni dan poslijepodne su prekinuli iznenadni pljuskovi sa grmljavinom zbog čega je druga natjecateljska večer trebala biti premještena u jednu od dvorana Hotela Sunce.

No,u zadnji čas,organizatori Festivala odlučili su ipak filmove prikazati pod otvorenim nebom ljetne terase, kiši usprkos. Na sreću, kiša se ipak stišala, a izuzetno posjećeno gledalište moglo je uživati u 12 novih filmova. Spomenimo samo neke od njih.

Natjecateljska konkurencija od nostalgije do okrutnosti života

Osobito zapažen kod publike, sinoć je bio tajvanski film čiji su autori na NAFF doputovali iz dalekog Tajvana. „Whisper“, odnosno Šapat, nostalgična je priča o ugodnim uspomenama na neka ljepša razdoblja života. Za razliku od romantičnih Tajvanaca, Nizozemci su ove godine nastupili sa izuzetno zanimljivim i surovo realističnim filmom „Crowded“, dok su Francuzi s filmom „Anna“ prikazali toplu priču o djevojčici koja jedina preživljava pad aviona u pustoši nakon čega je pod svoje okrilje uzima samo naizgled divlja zvijer. Film“Anna“ inače je diplomski film studenata animacije.

I ove u natjecateljskoj konkurenciji NAFF-a imali smo priliku pogledati film oskarovke Joan Gratz. Gratz,koja je inače bila predsjednica žirija u Neumu prije dvije godine, na jedanaestom NAFF-u, natječe se sa filmom „Primal Flux“.

Moramo spomenuti kako su sinoć prikazana i dva srpska filma, „Seesaw“ Mine Cvetinović te „Okus Vlasti“ Stefana Katanića,autora prisutnog na ovogodišnjem Festivalu. „Okus vlasti“ na jedan izuzetno dinamičan način progovara o transformacijama i sukobima kroz koja čovjek prolazi da bi se naposlijetku domogao krune,odnosno vlasti.

Rusi su i ove godine osvojili sa toplom ljudskom pričom „Moj djed je bio drvo trešnje“,dok su kao šećer na kraju nastupili Španjolci sa zanimljivim i zabavnim filmom „Musicido“o uličnom sviraču koji na svoj način živi glazbu iako to iritira sve oko njega.

Toliko o drugom danu NAFF-a, pred Festivalom su nove pobjede u koje će zagaziti sa novim filmovima, predavanjima, i naravno,uvijek ugodnim druženjima. Njih bi svakako mogli zaštiti kao originalni proizvod ovog malog Festivala sa velikom pričom.

Kopirati
Drag cursor here to close