sjećanje

Na mostarskom groblju Sutina obilježen Međunarodni dan holokausta

Kultura / Flash | 27. 01. 2016. u 12:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Međunarodnog dana holokausta Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, Radmila Komadina, glavna savjetnica Radmila Komadina i načelnici Odjela Predrag Šupljeglav, Omer Pajić i Izet Šahović položili su danas u ime Grada Mostara vijenac na Židovskom groblju ‘Sutina’.

Gradonačelnik Bešlić kazao je tom prilikom kazao treba podsjećati i obilježavati ovaj dan da se ovakve stvari više nikada ne bi ponovile, jer stradali su nevini ljudi samo zato što si bili druge vjere ili nacije.

Mladima moramo prenijeti poruku da nauče iz loših stvari koje su se dogodile i da izvuku pouku, poručio je Bešlić. Vijenac na spomen obilježje položili su i predstavnici Židovske općine Mostar, predsjednik Zoran Botića i Sara Romano Vujinović, tajnica Židovske zajednice Mostar.

U Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu od 15 tisuća Židova njih 12 tisuća stradalo je u brojnim koncentracijskim logorima širom zemalja bivše države. Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je Odluku da se 27. siječnja, kada je oslobođen koncentracijski logor "Auschwitz", obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 16. siječnja 2007. godine 27. siječanj se u BiH obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Vlasti nacističke njemačke otvorile su logor 1940., nekoliko mjeseci nakon invazije na Poljsku. To je mjesto najvećeg židovskog stradanja. Drži se da je u Auschwitzu ubijeno milijun Židova, 75.000 Poljaka, 21.000 Roma, 15.000 vojnika Crvene armije. Prema podatcima iz različitih izvora, ukupan broj stradalih Židova u Drugom svjetskom ratu kreće se od 4.194.000 do 5.820.960.

Kopirati
Drag cursor here to close