Psihodelija

Na INmusic stiže orkestar Mendoza

Kultura / Flash | 23. 02. 2016. u 14:19 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Orkestar Mendoza, najnovije ime na ovogodišnjem INmusic festivalu publici će predstaviti svoju mješavinu rumbe, psihodelije, jazza i indie rocka, a senzibilnošću i glazbenom kreativnošću, posebno kada je riječ o stapanju suvremenih i tradicionalnih glazbenih elementa, donijet će specifičan zvuk s punk stavom prikazujući mambo glazbu u modernom svijetlu, priopćio je u utorak organizator.

Organizatori su poručili da "Ljeto počinje na INmusic festivalu" koji se održava od 20. do 22. lipnja 2016. godine na Jarunu.

Osnivač grupe Sergio Mendoza bio je na turneji kao pridruženi član grupe Calexico, a nastupao je i s ansamblom DeVotchKa. Grupa koja se u početku zvala Sergio Mendoza Y la Orkesta, nakon impresivne europske turneje 2012. godine, pod novim imenom Orkesta Mendoza, uz malo pustinjskog vjetra iz Arizone, ponovno se vraća u Europu te nastupa i na INmusic festivalu, priopćili su organizatori tog festivala. Dodaju da će uz festivalsku atmosferu svojim nastupom unijeti dašak meksičkog mamba i latinoameričkih plesnih ritmova koji vode u pravu plesnu avanturu.

Osnovani su u Tucsonu u Arizoni, a glazbenik i producent Howe Gelb, vođa kultnih Giant Sand, izjavio je kako je "užitak gledati njihov nastup. Oni su vjerojatno najsretniji bend na planeti. To što sviraju zvuči kao najsretnija glazba", rekao je.

S Orkestom Mendozom INmusic festival zaokružuje ovogodišnja festivalska gostovanja world music glazbenika. Osim Mendoze nastupit će cijenjeni Pat Thomas and Kwashibu Area Band te afričko skandinavski kvintet Monoswezi. Spajanjem suvremenih i tradicionalnih elemenata ove grupe će kroz glazbu predstaviti kulturu specifičnu za kraj svijeta iz kojega dolaze.

Glazba Orkesta Mendoze najbliža je zvuku Pereza Prada iz 1950-ih sa snažnim utjecajem širokog spektra latinoameričke glazbe novog stoljeća. Predvođeni klavijaturistom, gitaristom i pjevačem Mendozom, jedinstvenom zvuku pridonose brojni glazbenici kao i bariton meksičkog pjevača Salvadora Durana koji, osim što pjeva, svira gitaru, klavijature, perkusije, bubnjeve i brass sekciju. Kako kažu članovi grupe, zaneseni glazbom ne libe se ni pogriješiti jer upravo to potvrđuje da grupa diše i živi. U ožujku izlazi njihov novi album, priopćili su organizatori INmusica.

Uz najrelevantnije izvođače suvremene glazbe, INmusic festival ugošćuje i imena world music scene čime slavi kulturnu raznolikost te doprinosi kulturnom bogatstvu i raznovrsnosti koncertne ponude u Hrvatskoj. Publika, pritom, ima priliku uživo čuti, doživjeti i upoznati djelić drugih kultura iz raznih dijelova svijeta.

Na jedanaestom izdanju INmusic festivala nastupat će Florence + The Machine, PJ Harvey, Skunk Anansie, The Kooks, Wilco, The Coral, Yeasayer, The Heavy, Pat Thomas and Kwashibu Area Band, Monoswezi i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close