27.05.1868.

Na današnji dan rođen mostarski pjesnik Aleksa Šantić

Kultura / Flash | 27. 05. 2014. u 09:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 1868. godine, rođen je mostarski pjesnik Aleksa Šantić, autor antologijskih pjesama "Ostajte ovdje", "Emina", Veče na školju", "O klasje moje"...

Šantić je rođen u trgovačkoj mostarskoj obitelji, a gotovo cijeli život je proveo u Mostaru. Kroz neko vrijeme postaje jedan od glavnih utemeljitelja kulturnog pokreta u Mostaru i borbe protiv austrougarske okupacije.

Pripadao je mostarskom krugu oko književnog lista Zora, koji je pokrenuo s Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem.

Najveća djela stvarao je krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a vrhuncem njegova stvaralaštva smatra se razdoblje od 1904. do 1912. godine.

Uzor su mu bili književnici Vojislav Ilić i Jovan Jovanović Zmaj, a od stranih najviše je poštovao njemačkog književnika Heinricha Heina.

No, najveći utjecaj na njegovo stvaranje je imala narodna književnost (narodna lirska pjesma-sevdalinka, balada, romansa i narodna epska pjesma).

Njegove pjesme pune su emocionalne boli, rodoljublja i ljubavne čežnje za nacionalno i socijalno ugrožene Hercegovce.

Aleksa Šantić umro je 2. veljače 1924. godine u Mostaru od tuberkuloze.

U čast pjesniku, u Mostaru se svake godine održavaju "Šantićeve večeri poezije", a ovogodišnje počinju večeras predstavljanjem knjige "Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine Mostar".

Sutra, drugog dana manifestacije, bit će otvorena izložba "Iz književnih i pozorišnih zbirki Muzeja", dok će u četvrtak, zadnjeg dana Šantićevih večeri poezije biti upriličena pjesnička večer uz akademika Abdulaha Sidrana tijekom koje će sudjelovati i mnogi drugi bh. pjesnici.

Pokrovitelji ovogodišnjih 40. Šantičevih večeri poezije su Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Grad Mostar, te Muzej Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close