1945. godine

Na današnji dan partizani oslobodili Mostar

Kultura / Flash | 14. 02. 2016. u 08:54 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potom su u grad na Neretvi dospjeli i vojnici 19. dalmatinske i 29. hercegovačke divizije, dok su istog dana oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage poražene napustile Mostar. Sat kasnije, vrhovni zapovjednik njemačkih trupa Adolf Hitler priznao je poraz i naredio povlačenje uništene vojske, prenosi Oslobođenje.

Ukupno 750 boraca iz Mostara dalo je živote za slobodu svog grada, a prema svjedočenjima preživjelih, svaki osmi stanovnik nije dočekao slobodu. Mostar je dao i 14 narodnih heroja uz sedam obješenih rodoljuba, a tijekom okupacije imao je i ilegalnu tiskaru i vojni bataljon.

U Operaciji Mostar, prema svjedočenjima sudionika NOR-a, stradalo je oko pet stotina pripadnika NOB-a, a slobodu nisu dočekale ni tri tisuće Mostaraca, što je u to vrijeme iznosilo šestinu ukupnog broja njegovog stanovništva.

Prema svjedočenju nekadašnjeg gradonačelnika Mostara Radmila Brace Andrića, prvi veći genocid na tlu Bosne i Hercegovine počinjen je upravo u Mostaru, i to od ustaških i njemačkih vojnika koji su prethodno okupirali grad.

Prema popisu stanovništva iz 1941, od 18 tisuća građana Mostara, prema Andrićevim tvrdnjama, njih sedam i po tisuća bili su građani srpske nacionalnosti. U kasnijem izvještaju tadašnjeg mostarskog predstojnika dostavljenog Župi Hum, stoji da je u Mostaru ostalo svega 820 građana pravoslavne vjeroispovijesti, odnosno srpske nacionalnosti, ne računajući one koji su rođeni u miješanim brakovima, koji su u to vrijeme u Mostaru bili izuzetno rijetki.

Mostar je do agresije na Bosnu i Hercegovinu bio jedan od najprosperitetnijih gradova u bivšoj Jugoslaviji. Odmah nakon što je oslobođen, pristupilo se obnovi, a zahvaljujući jedinstvu i slozi koja je u to vrijeme krasila Mostar, grad je napredovao krupnim koracima. Dobio je niz institucija koje u vrijeme Kraljevine Jugoslavije nisu postojale, uključujući simfonijski orkestar, glazbenu školu, zdravstvene institucije, muzej, te kazalište koje je sagrađeno i opremljeno u relativno kratkom razdoblju. Mostar je uskoro postao grad sa 125 tisuća stanovnika, u kojemu je svaki treći građanin bio zaposlen, prenosi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close