Euritmija

MWMF: Kultura proširuje vidike i povezuje različitosti

Kultura / Flash | 15. 07. 2014. u 13:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok je gradom treštao turbo folk Internacionalni Mostar World Music Festival predstavio je po prvi put na našim prostorima euritmiju, te potvrdio i svoj edukativni karakter.

Brojni Mostarci, turisti, ali i djeca raziličitih uzrasta saznali su da je euritmija umjetnost pokreta i kao svaka umjetnost nudi individualni put ka samom sebi, da bi umjetnički stvarajući bili aktivni u vama i vašoj okolini.

U euritmiji tijelo, duh i duša prožimaju se kroz poetsko-govorno, kao i kroz glazbu. Inače, euritmija od umjetnika zahtijeva prodorno i svjesno davanje vlastitih unutarnjih snaga. Zadatak je potom kroz euritmiju naći balans između sebe, i svoga davanja i onoga što do umjetnika dopire.

"Ono što u sebi kroz umjetnost mogu naći i spoznati, to dakle mogu dati svijetu. Sve to može roditi uspjehom samo kroz radost, strpljenje i ustrajnost. Imati jaku volju za vježbanje ili tu volju razviti i naučiti sebe staviti na drugo mjesto radi umjetnosti koja time dobiva mjesto koje joj priliči.

Radeći skoro deset godina na polju kulture naučila sam kako prepoznati prave umjetnike. Pravi umjetnik nikad ne razmišlja materijalno, njegova vodilja je uvijek viši cilj i euritmisti su upravo to i potvrdili. Bio je veliki izazov organizirati sve događaje sa njima, jer na našim prostorima malo tko zna za euritmiju, ali zadovoljstvo je bilo gledati i performanse i publiku u kojoj sve više jača želja za novim i neistraženim.

Posebno je značajno to što je u publici bilo mladih koji upravo sada izgrađuju svoj kulturni identitet", kazala je vidno zadovoljna Aleksandra Savić, direktorica Mostar World Music Festivala.

"Bilo nam je prelijepo. Osjećali smo se dobro i veoma smo zadovoljni organizacijom i gostoprimstvom. Naša grupa okuplja ljude sa različitih strana svijeta i ovdje smo pobliže upoznali energiju ovih prostora, kao i tradiciju Bosne i Hercegovine i hercegovačku gastronomiju", utisci su euritmista.

Zadnji dan boravka u Hercegovini, bio je u Stocu, u galerijsko-muzejskom prostoru Makova hiža i to baš na dan rođenja velikog pjesnika Maka Dizdara.

Uz sjajan performans euritmistica, na njemačkom, engleskom i francuskom jeziku čitala se Makova poezija. Organizacija festivala i ovakvih događaja svakako su veliki doprinos razvoju kulturnog turizma i osnaživanja turističke ponude.

Kopirati
Drag cursor here to close