Bitka na Neretvi

Muzej u novom ruhu: Kako je 18.000 partizana slomilo 90.000 neprijatelja

Muzej je u svoju ponudu uveo pravi doživljaj Bitke na Neretvi i posjetitelji sada mogu postati dio partizanskih redova, obarati zrakoplove, prenositi ranjenike i ratovati protiv neprijatelja.
Kultura / Flash | 14. 12. 2021. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već više od dvije godine Muzej ''Bitka na Neretvi'' radi na osuvremenjivanju i obogaćivanju svoje ponude nastojeći pratiti savremene trendove i velike svjetske muzeje.

U ponedjeljak, 13. prosinca 2021. u Jablanici je predstavljena nova ponuda Muzeja i nova muzejska postavka, ali i dugoročni strateški plan rada i razvoja Muzeja. Na strateškom dokumentu radila je grupa stručnjaka koji su predstavili četiri strateška pravca razvoja Muzeja. Cijela nova muzejska priča dio je projekta prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore ''Zanimljivi muzeji – aMUSeumING'' kojeg financira Europska unija, a implementira Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

U tijeku dvogodišnje implementacije aktivnosti projekta ponuda Muzeja obogaćena je novim mobilijarom, dvjema novim postavkama: ''Prema modernom društvu'' i ''Rat i umjetnost''.

Bitka na Neretvi je dobila novi okvir i pristup interpretirajući kulturnu baštinu prema Interpret Europe metodologiji. Da bi doživljaj bio upotpunjen u ponudi su se našle i VR naočale uz čiju pomoć posjetitelj postaje Partizan i ima zadatak oboriti zrakoplove, srušiti most i prenijeti ranjenike na drugu obalu Neretve.

Posebna - nova postavka muzeja: Rat i umjetnost

Izložba „Rat i umjetnost“ nova je postavka u Muzeju posvećena umjetnicima i koji su bili u redovima Partizana i inspirisani ratnim zbivanjima stvarali svoja djela. Centralni eksponat ove postavke je slika velikog bosanskohercegovačkog slikara Ismeta Mujezinovića koja nosi naziv ''Nošenje ranjenika''. Izložba je osim pjesnicima, piscima i slikarima, posvećena i jugoslovenskim filmovima u kojima je ovjekovječen Drugi svjetski rat u Jugoslaviji kao i sva njegova besmisao i bol.

Kako je zemljoradnik izašao iz neimaštine i gladi: Postavka Prema modernom društvu
Izložba ''Prema modernom društvu'' posvećena je iscrpljenom običnom zemljoradniku koji je izašao iz dugog rata, neimaštine, gladi i bolesti. Postavka priča priču o tome kako je običan zemljoradnik prinuđen da postane građanin i zemljoradnju zamijeni industrijskim mašinama. Ovo je priča o razdoblju ekonomskog procvata, bogate infrastrukture i početku emancipacije žena u Jablanici i okolini.

VR tehnologija – Doživite bitku na Neretvi i osjetite nevjerovatno iskustvo

Muzej je u svoju ponudu uveo pravi doživljaj Bitke na Neretvi i posjetitelji sada mogu postati dio partizanskih redova, obarati zrakoplove, prenositi ranjenike i ratovati protiv neprijatelja. Kroz digitalizaciju i VR tehnologiju omogućen je povratak u 1943.godinu i Četvrtu neprijateljsku ofanzivu. Posjetitelj se na neko vrijeme nalazi u ulozi Partizana, sluša zapovijedi i ispunjava zadatke koje dobija iz vrhovnog zapovjedništva. Osim VR tehnologije, Centralna muzejska postavka dobila je tablete na kojima su obrađene tematske jedinice na više stranih jezika.

Također, u funkciju su stavljeni i elektronski vodiči. Svaki posjetitelj besplatno na usluzi ima elektronskog vodiča kroz sve postavke Muzeja. Vodiči su dostupni na bosanskom/hrvatskom/srpskom/crnogorskom, te engleskom jeziku. Trenutno se radi prijevod na njemački i arapski. Vodiči kroz 28 točaka širom Muzeja dodatno obogaćuju doživljaj tijekom posjeta.

Za posjetitelje Muzej svoja vrata otvara svakog dana od 10h do 18h.

Kopirati
Drag cursor here to close