Muslimansko školstvo

Muslimanske škole u Mostaru prof. dr. Jusufa Mulića

Kultura / Flash | 15. 04. 2017. u 09:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige ''Muslimanske škole u Mostaru (1554.1945.)'' prof. dr. Jusufa Mulića održana je u petak navečer u prostorijama Kulturnog centra ''Kralj Fahd'' u Mostaru.

Kao promotori knjige, nazočnima su se obratili, umirovljeni muftija Seid ef. Smajkić, prof. Salih ef. Čolaković, prof. Šaban Zahirović i prof. dr. Jusuf Mulić. Promociju knjige organizirao je Islamski kulturni centar Mostar, a kao moderator je govorio Sejfullah Kajmović.

Prof. dr. Jusuf Mulić je do sada objavio devet monografija o muslimanskom školstvu, a objavljivanjem ove desete ''Muslimanske škole u Mostaru (1554-1945.)'', kako je navedeno u uvodu, profesor Mulić je završio istraživanje, pisanje i objavljivanje knjiga iz ove oblasti o kojoj još nije urađena cjelovita sveobuhvatna monografija, pa su zbog toga ove knjige dragocjene.

Za svaku pojedinu školu, prof. dr. Jusuf Mulić je naveo podatke o njenom osnivanju, djelovanju i zatvaranju. Navedeni su podaci o nastavnim planovima i nastavnim predmetima, predavačima, učenicima i izvannastavnim aktivnostima.

Sve što je autor pronašao pohranjeno je u, za sada, dostupnoj arhivskoj građi i objavljeno u historiografskoj literaturi, izložio je jasno, a pisani tekst je često dopunjen fotografijama škola, profesora i učenika te faksimilima prve i posljednje strane vakufnama kojima su vakifi zaviještali svoju imovinu za otvaranje i izdržavanje škola (mekteba i medresa): Čejvan-ćehajine iz 1554. godine, Nesuh-age Vučijakovića iz 1564/1565., Muhamed (Mehmed)-bega zvanog Karadžoz-beg iz 1570., Derviš-paše Bajazidagića iz 1593. i 1601., Balijeve iz 1612., Ibrahim-age Šarića iz 1636., Aiše-hatun kćerke hadži Ahmed-agine iz 1646., Mehmeda Ćišića iz 1848.

Izvorne vakufnane ili njihovi ovjereni prijepisi pohranjeni su u Hercegovačko-neretvanskom arhivu Mostar, Historijskom arhivu Sarajevo i najviše u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Kako bi se sačuvala uspomena na ulemu koja je obavljala službu muderisa u mostarskim medresama, na kraju knjige donosi se, zbog nedostatka pisanih podataka, nepotpun spisak s njihovim imenima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close