Ivan Grubanov

Mrtve nacije u Veneciji

Kultura / Flash | 30. 04. 2015. u 11:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivan Grubanov, umjetnik čiji su prvi značajniji radovi bili crteži Slobodana Miloševića na suđenju u Haagu, na izložbi na ovogodišnjem prestižnom Bijenalu u Veneciji bavi se idejom zemalja koje više ne postoje.

Grubanov će predstavljati Srbiju u Veneciji projektom "Ujedinjene mrtve nacije", koji prikazuje zastave Jugoslavije, Otomanskog carstva, Austrougarske monarhije, Njemačke Demokratske Republike, Sovjetskog saveza, Čehoslovačke i drugih zemalja kojih više nema, prenio je BIRN.

Ukupno 100 zastava zemalja koje su nestale tijekom 120 godina povijesti Bijenala u Venecije bit će prikazano u Paviljonu Srbije. Na zidovima će biti trodimenzionalni nazivi svih tih zemalja, kao i godine koje označavaju razdoblje u kome su postojale.

Glavna tema koju Grubanov želi istražiti svojom umjetnošću jeste kolektivno sjećanje, naročito sjećanje u vezi s raspadom bivše Jugoslavije.

"Odrastajući u vrlo turbulentnim okolnostima i formirajući se kao osoba, shvatio sam širok pojas neslaganja mojih subjektivnih utisaka i sjećanja sa službenim narativom povijesti", rekao je Grubanov za BIRN.

"Mogućnosti pojedinca da interpretira i kontrira povijesnim tumačenjima i utiče na format kolektivnog pamćenja su veoma zanimljiv poligon za istraživanja", rekao je za BIRN Grubanov.

Njegov prvi veliki projekt "Posetilac" bio je skup crteža Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije. Crteže je napravio na suđenju Miloševiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, koje je trajalo do Miloševićeve smrti 2006. godine.

Objašnjava da su ga u vrijeme kada je počelo suđenje i dalje progonila sjećanja na ratove devedesetih i da je "poželio neku vrstu žive konfrontacije s tim poglavljem svog života".

"Susret je bio toliko intenzivan da nisam mogao koncizno da mislim, umjesto toga sam crtao", sjeća se on.

Među njegovim prethodnim djelima je i "Proganjajuće sećanje", kolekcija fotografija njegovog oca kombiniranih sa slikama bivše zgrade Generalštaba u Beogradu, koja je uništena u NATO-ovu granatiranju Jugoslavije 1999. godine.

"Erupcijom nasilja koje je do tada buktalo u blizini ruši se Generalštab i bilo kakva koncepcija prethodne države. Otac je u svojoj ulozi, dok država i njena zgrada predstavljaju majku, ogoljeni i lišeni smisla stoje kao relikti jedne epohe", kaže on.

Njegov umjetnički projekt "Ujedinjene mrtve nacije" jeste logičan nastavak projekta "Mrtve zastave", kolekcije zastava republika i organizacija koje više ne postoje.

Ova kolekcija se sastojala iz zastava bivših jugoslavenskih republika: zastave savezne države, zastava konstitutivnih republika i pokrajina, kao i zastava sindikata i bivšeg vladajućeg Saveza komunista.

"Prve ideje vezane za mrtve zastave nastale su kada sam 2011. godine u depou jedne ustanove kulture nabasao na hrpu zastava koje se više ne upotrebljavaju, zastava bivše zemlje i njezinih republika", objašnjava Grubanov.

"Zastave su likovni predmeti sa magijskim djelovanjem, s moći da utiču na život i pojednice kroz svoje simboličko polje", kaže on.

Iako je izabran da izlaže na prestižnom Bijenalu u Veneciji, Grubanov priznaje da je rijetko pozvan da svoje, nekada provokativne, radove prikaže u Srbiji.

Najviše je izlagao u inozemstvu, što je rezultat slabog zanimanja kod kuće, odnosno može biti posljedica činjenice da srpska publika želi izbjeći uznemirujuća podsjećanja na devedesete.

Međutim, umjetnik kaže da je takav stav pogrešan. "Suština mnogih problema sa kojima se danas nosimo leži u devedesetima", zaključuje on.

Bijenale umjetnosti u Veneciji, 56. po redu, održava se od 9. svibnja do 22. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close