Parodija superjunačkih stripova

Mostarci izdali Amneziju Filipa Andronika

Večeras je službeno predstavljeno strip izdanje iza kojeg kao izdavač stoji MoStrip
Kultura / Flash | 29. 12. 2020. u 20:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača predstavljeno je strip izdanje Amnezija – Superjunak s problemom s pamćenjem bosanskohercegovačkog strip autora Filipa Andronika u nakladi udruge MoStrip.

Foto: Bljesak.info / MoStrip i Filip Andronik predstavili Amneziju

"Amneziju stvaram oko petnaest godina. Treći album je zamišljen kao parodija superjunačkih stripova u jednostavnom, idealiziranom crtaćem pristupu, koji nakon prvog albuma gdje smo se upoznali i drugog gdje je objašnjeno kako je postao superjunak, u trećem postaje negativac nakon što ga odbaci djevojka u koju je zaljubljen. Ona mu kaže da je loš, a on to shvati kao da je loš za cijeli svijet i da je negativac, i tako cijeli album provede bivajući zao. Strip je humorističan tako da nema nekog ozbiljnog nasilja, sve je podređeno smijehu", kazao je Andronik.

Foto: Bljesak.info / MoStrip i Filip Andronik predstavili Amneziju
Foto: Bljesak.info / MoStrip i Filip Andronik predstavili Amneziju

Nagrađivani strip crtač ističe da se stripovi još uvijek čitaju, bez obzira na to što nema izdavaštva i što publika nije brojna kao nekada. Najveće zadovoljstvo mu je što su mlađe generacija zainteresirane za stripove.

Foto: Bljesak.info / Strip izdanje Amnezija – Superjunak s problemom sa pamćenjem bh. strip autora Filipa Andronika 

"Broj čitatelja je manji nego prije rata. To su uglavnom kolekcionari koji su zaljubljeni u stripove ili djeca kojoj roditelji kupuju stripove pokušavajući ih 'navući'. Ne postoji dijete u BiH koje se nije srelo sa stripom. Imamo radionice i konkurse za strip radove gdje obavezno ima radova djece predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja. Ta djeca Mickeyja Mousea i Garfielda kojih ovdje nema kupiti, a nabavljaju ih roditelji", istakao je Andronik.

Foto: Bljesak.info / Filip Andronik

Nakladnik i priređivač promocije je udruga MoStrip javnosti najpoznatija kao organizator strip festivala Mostarski strip vikend.

Važno je naglasiti da je strip Amnezija, od ideje do tiskanog izdanja, u potpunosti domaći bosanskohercegovački proizvod koji je prepoznat i nagrađivan regionalno.

Radi se o 200 stranica (184 stranica crno-bijelo + 16 stranica kolor) u tvrdom uvezu formata 235 x 310 mm.

Kopirati
Drag cursor here to close