Promocija knjige

Mostaru predstavljena “Nepoznata Osmanska Država”

Kultura / Flash | 05. 11. 2016. u 08:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na datum 4.11.2016 u amfiteatru Fakulteta Humanističkih Nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Yunus Emre Institut Mostar priredio je promociju knjige “Nepoznata Osmanska Država” autora Ahmeta Akgündüza i Saida Öztürka, priopćeno je.

Knjiga “Nepoznata Osmanska Država” je prevedena na bosanski jezik i objavljena od strane izdavačke kuće “Dobra Knjiga”.

Promociji su se pridružili brojni studenti, profesori i građani, a posjetitelji su imali priliku razgovarati s profesorom Akgunduzom koji je osobno sudjelovao u promociji.

Po riječima prof.dr. Akgunduza “Nepoznata Osmanska Država” je knjiga koja uspješno razbija zapadnjački kliše o Osmanskoj državi koji je posljedica rada nedobronamjernih povjesničara  i pisaca koji se nisu ustezali ni u korištenju lažnih podataka prilikom pisanja djela vezanih za povijest Osmanske države.

Uz to, prof.dr. Akgunduz je istaknuo da je nemoguće obrađivati ustrojstvo i povijest Osmanske države bez da se u obzir uzme Islamsko pravo i vrijednosti.

Moderator promocije Hadžem Hajdarević je istaknuo da se danas povijest može definirati kao proricanje prošlosti.

U tom kontekstu istaknuo je da je knjiga “Nepoznata Osmanska Država” važna i vrijedna jer predstavlja odgovor na sva pitanja koja su ideološki ili na druge načine obojena.

Dr. Senad Hasanagić je govoreći o liku i djelu prof.dr. Akgunduza istakao kako su njegova djela nezaobilazna u okviru istraživanja Osmanske države. Istakao je i da se istinska vrijednost Akgunduza nalazi u tome što je on ujedno povjesničar pravnik i teolog, te kako je ta kombinacija ono što čini njegova djela o Osmanlijama izuzetno kvalitetnim.

Sama knjiga je podjeljena na tri glavna djela.

U prvom dijelu su kronološki obrađeni Osmanska država i životi svih 36 osmanskih sultana. U drugom dijelu se objašnjava pojam i povijest harema te osobnih života sultana, dok se u trećem dijelu koji je po prof.dr. Akgunduzu i najbitniji objašnjava pravni sustav Osmanske države.

Kopirati
Drag cursor here to close