Dani književnog kluba

Mostarsku publiku oduševio i posljednji dan festivala

Kultura / Flash | 11. 06. 2012. u 09:34 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I četvrti, posljednji, festivalski dan drugih po redu Dana Književnog kluba Mostar završio je iznimno uspjelim i posjećenim programima u OKC-u Abrašević.

Male velike knjižice

Večer je počela predstavljanjem „Male velike knjižice“. Tom su prigodom promovirane prve knjižice poezije Jelene Miličević, Borislava Hrastova, Faruka Džihe i Nine Prlića u izdanju Vijeća mladih Grada Mostara. Riječ je o pobjednicima natječaja Vijeća mladih Grada Mostara, koji su u sklopu nagrade po prvi put ukoričili svoju poeziju. KKM je pokazao zanimanje za prezentiranje rada ovih nadarenih autora, dok ih je predstavio glumac, redatelj i književnik Nedžad Maksumić. „Potrebno je da i najmlađi, oni koji su rođeni u ratu ili iza rata, počnu objavljivati svoje knjige. Jer oni nisu mladi. U nas se ljudi smatraju mladima dok ne odu u mirovinu, a onda im se kaže da nisu ni za što. Dani KKM-a na ovaj način dokazuju da misle i na prošlost i na budućnost. Iste večeri su govorili i pjesnici rođeni 1992. i jedan izuzetan, možda i najveći živući pisac u Bosni i Hercegovini trenutačno, Mile Stojić. Književni klub na taj način ostvaruje svoje poslanje, ostvaruje ono zbog čega je nastao i ovi dani dokazuju da bez Književnog kluba ništa ne bi bilo kao što je sada i dokazuju da s Književnim klubom sve može biti drugačije“, rekao je Nedžad Maksumić, član Upravnog odbora KKM-a, priopćio j KKM.

Velikan pjesničke riječi

U središnjem programu posljednjeg dana festivala KKM je u OKC-u Abrašević ugostio Mileta Stojića, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika. Stojića je mostarskoj publici predstavio moderator pjesničke večeri Almin Kaplan, dok je stihove govorio Senaid Pajević. „Čitanjem poezije Mileta Stojića može se vidjeti da pjesnik hoda po provjerenim i dobro utabananim stazama; svjestan ograničenog broja mogućnosti koje poezija danas dopušta. Umjeće pisanja kakvim raspolaže Stojić zahtijeva zadivljujuće poznavanje poezije; poznavanje potrošenih metafora, ideja, tema uopće. Pjesnik Stojić je svjestan svog položaja u poeziji danas, i uzevši to u obzir, tu svjesnost na što se sve kao pisac mora osloniti, njegova poezija je autentična i pokazuje ozbiljne skonosti vječnosti“, kazao je Almin Kaplan, dodavši kako su članovi KKM-a oduševljeno pozdravili Stojićevo gostovanje, dok je ugledni gost iz Sarajeva izrazio zadovoljstvo nakon nastupa na festivalu, te pohvalio angažman mladih mostarskih pisaca okupljenih u KKM. „Prvi put sam ove godine na festivalu. Znam neke od organizatora – to su daroviti mladi pisci Karanović, Nezirović i Kaplan. Drago mi je da Mostar pokušava utemeljiti jednu inicijativu okupljanja pisaca koja je ovdje bila i prije rata i da Mostar ponovno zadobiva, koliko je to moguće u ovakvim uvjetima, jednu kulturni auru... Neobično mi je lijepo ovdje iz dva razloga. Prvo, što je to Mostar, grad moje fascinacije, mog zavičaja. A drugo, pozvala me jedna mlada, neopterećena književna populacija. Vidim ovdje raznih ljudi, mladića, djevojaka, raznih nacija. Mislim da je ovo jednostavno ambijent u kojem se svaki čovjek mora lijepo osjećati, a pogotovo jedan pjesnik“, rekao je Mile Stojić, koji je čitao poeziju iz svoje nove knjige „Dunia“, ali i pjesme starijih datuma, nastale kroz njegovu prebogatu književnu karijeru.

Koncert odličnog Izasna

Večer je završila odličnim koncertom mlade i perspektivne grupe Izasna iz Stoca, koju čine Džemil Pezo (vokal i gitara), Mujo Gubeljić (bas), Marin Zadro (gitara) i Igor Borozan (bubnjevi). Bend Izasna upravo snima svoj prvi album na kojem će se naći petnaest pjesama. „Mi nemamo kao uzor, neki određeni bend. Postoje različiti utjecaji. Svi imamo utjecaje, svi smo na nešto naslonjeni. Svi negdje pripadamo. Utjecaji postanu plodotvorni ako ih osjetiš kao nešto što već postoji u tebi i ako ti pomognu da izvučeš iz sebe, novu vrijednost. Postoje bendovi, s kojima nas veže sličan doživljaj glazbe. Svi u bendu, imamo slične utjecaje, i slične stavove oko toga kako želimo zvučati, što nam je bitno, što nebitno. Trenutno postoji, mlada, jako kreativna glazbena scena. Hello Shark, Woods, Rozi Plain, Little Kid, Sleeping States, Chad VanGaalen, Hospital Ships, Happy Jawbone Family Band, Attic Abasement, Spook Houses..., dio su scene, koja u prvi plan stavlja emocionalnost, iskrenost i ekspresivnost. Na house show koncertima, pred pedesetak ljudi, pjevaju svoje intimno intonirane pjesme o životu. DIY (Do It Yourself) poetika, odvojena je od mainstream tokova i ostvaruje se kroz potpunu autorsku slobodu. Nevjerovatno je, kada shvatite da, skoro potpuno anonimna omladina, pravi najbolje pjesme koje ste ikad čuli“, kazao nam je Igor Borozan.

Manifestacija postigla ciljeve

Festival je uspješno zatvoren, a Organizacijski odbor festivala s Goranom Karanovićem na čelu iznimno je zadovoljan ostvarenim kroz četiri dana ispunjena kvalitetnim i posjećenim programima, druženjima s književnicima iz cijele regije, te novouspostavljenim suradnjama i književnim vezama. „Proveli smo četiri lijepe večeri družeći se i uživajući u dobroj književnosti, glazbi i umjetnosti općenito. Imali smo snažno internacionalno prisustvo uglednih književnika iz osam gradova Hrvatske, Srbije i BiH. Potpisali smo dokument o međunarodnom udruživanju organizacija koje se bave kulturom izvan glavnih gradova, s ciljem da se zajednički djeluje na decentralizaciji kulture pod nazivom Centrifuga. Jako smo zadovoljni i hvala svima koji su nam svojim doprinosom omogućili da održimo ovaj festival”, izjavio je Goran Karanović, posebno se zahvalivši svim sponzorima i institucijama koje su dale svoj doprinos pomoći u realizaciji manifestacije, ali i svim članovima KKM-a koji su svojim zalaganjima i sudjelovanjima doprinijeli kreiranju kvalitetnih sadržaja. „Festival Drugi dani Književnog kluba Mostar, u organizacijskom smislu, zapravo je rezultat jednog kontinuiranog rada grupe ljudi, mostarskih književnika, prije svega na promociji književnosti ali i cjelokupne umjetnosti u Mostaru i Hercegovini. U odnosu na prošlogodišnji festival, sam program je doživio nekoliko značajnih promjena, koje se u prvom redu odnose na sudjelovanje većeg broja književnika izvan Mostara, dakle iz BiH, ali i cijele regije. Osim književnika iz nekoliko regionalnih gradova, okupljenih oko inicijative koju smo simbolično nazvali Centrifuga, želja nam je bila u Mostar dovesti i ono najbolje što se u ovom trenutku može naći na književnoj sceni u BiH. Stoga smo se odlučili za provjerena književna imena poput Fadile Nure Haver i Mile Stojića. Također, festival je oplemenjen i drugim umjetničkim sadržajima, kao što su izložbe slika i koncerti. Sve u svemu, kada pogledam u kakvim uvjetima djeluje KKM i na koji sve način smo dolazili do sredstava za festival, ne mogu a da ne kažem kako mi je izuzetno drago da sam dio ovog tima“, zaključio je Elvedin Nezirović, član UO-a KKM-a, osvrnuvši se na Centrifugu i festival kojeg, sigurni su u KKM-u, čeka blistava budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close