Boja zemlje

Mostarskom piscu uspjelo nešto što piscima rijetko uspijeva

Kultura / Flash | 03. 03. 2016. u 08:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roman koji se čita više puta i koji je život sam, napisao je beogradski književnik Filip David o romanu ''Boja zemlje'' Elvedina Nezirovića koji će ovih dana ugledati svjetlo dana u izdanjima Synopsisa za BiH i Hrvatsku te Lagune za Srbiju.

David u recenziji kaže kako roman ''svjedoči o majstorstvu pisca koji opisuje autobiografsku povijest o svome odrastanju'', dok Enver Kazaz navodi kako je to ''potpuno iskren roman'' i da je riječ o Nezirovićevom vrhuskom pisanju,

''U njemu se'', navodi Kazaz, ''susreću tragedija i poezija, historija i emocija, patnja i njezino pretakanje u jezičku rezbariju...''

Miljenko Jergović pak kaže kako je mostarskom piscu uspjelo nešto što piscima rijetko uspijeva te da je Nezirović svoju priču lišio utjehe u književnosti.

''Boja zemlje je i neutješna i tako šokantna knjiga'', piše Jergović.

Nezirović pak za Bljesak.info kaže kako je Boja zemlje zapravo priča koja je u potpunosti osobna i koja se fokusira na prvih dvadeset godina njegova života.

''Čitavo moje odrastanje bilo je u potpunosti obilježeno jednom teškom nesrećom: kada sam imao sedam mjeseci, moj otac je poginuo u prometnoj nesreći, tako da, prije svega, roman istražuje različite oblike našeg nikada ostvarenog fizičkog odnosa i govori, u svojoj suštini, o jednoj velikoj praznini – ako je to prava riječ – u mome životu. Isto tako, priča prati moju i sudbine članova moje obitelji tijekom ratnih godina, dotiče se i onih tema koje su za mene, ali i za ovaj grad, izrazito bolne. Uostalom, čitava ta priča o ratu, o njegovim uzrocima i posljedicama, lišena je bilo kakve politizacije i u potpunosti je svedena na proživljeno iskustvo, na gole činjenice, na ono autobiografsko ja koje je u potpunosti prožima'', rekao je Nezirović.

Očekuje kako će knjiga biti otiskana u ovom mjesecu, nakon čega će uslijediti promocije.

Elvedin Nezirović, rođen 1976. godine. Diplomirao na Pedagoškoj akademiji, odsjek za Bosanski jezik i književnost na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, kao i na Fakultetu humanističkih nauka, odsjek za Engleski jezik i književnost, također na Univerzitetu Džemal Bijedić. Radi kao direktor Muzičkog centra Pavarotti.

Objavio je dvije zbirke poezije – 'Bezdan', 2002. i 'Zvijer iz hotelske sobe', , 2009. te knjigu priča 'Toliko o tome', 2013. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close