Matica hrvatska

Mostarsko proljeće ponovno na jesen

''Ne želimo posjetitelje i goste izlagati nepotrebnom riziku te im uskratiti istinski umjetnički doživljaj koji je prisutan kada se ovi programi odvijaju u normalnim okolnostima''
Kultura / Flash | 06. 05. 2021. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dani Matice hrvatske u Mostaru i ove će se godine, umjesto u proljeće, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, održati na jesen.

''Ne želimo posjetitelje i goste izlagati nepotrebnom riziku te im uskratiti istinski umjetnički doživljaj koji je prisutan kada se ovi programi odvijaju u normalnim okolnostima'', zaključak je to sjednice Predsjedništva Matice hrvatske Mostar na kojoj je napravljen presjek svega onoga što se u mostarskom ogranku MH radilo u proteklom razdoblju, tijekom pandemije.

Na sjednici je izraženo zadovoljstvo činjenicom da je monografija „Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske: 20 godina“, autora Dragana Marijanovića i uredničkog dvojca – Misijana Brkić-Milinković i Miro Petrović, na nedavnoj Glavnoj skupštini Središnjice u Zagrebu, ovjenčana Srebrenom poveljom za najbolja Matičina izdanja u protekloj godini, u konkurenciji više od 150 naslova.

Članovi Predsjedništva MH istaknuli su još jedan veliki književni uspjeh – nagradu Dubravko Horvatić za najbolje prozno djelo objavljeno u 2020. godini osvojio je Darko Juka, mostarski književnik i novinar. Naime, Jukina pripovijetka ''Tupi je udarac vratio muk u mračnoj šumi''za koju je nagrađen, ulomak je iz opsežnije knjige proze ''Krikovi sjećanja'', objavljene 2020. u nakladi Matice hrvatske Mostar.

''Drago nam je da smo prepoznali vrijednost Jukina rukopisa i podržali ga kao nakladnik'', istaknuto je.
Članovi Predsjedništva Ivan Sivrić i Miro Petrović iznijeli su nakladničke planove za iduće razdoblje, s naglaskom na Matičine časopise Motrišta i Suvremena pitanja.

Predsjednica akademkinja Ljerka Ostojić istaknula je kako je veliki uspjeh da, unatoč pandemiji i teškim okolnostima za društvo u cjelini, kulturu posebno, Matica hrvatska Mostar, s timom svojih vjernih suradnika, bez stanke - radi i stvara.

''Nadamo se da ćemo se ponovno družiti na novome Mostarskom proljeću ujesen i da će ova pandemija uskoro biti stvar prošlosti, kako bismo se mogli vratiti našim normalnim aktivnostima i u našem ogranku i za naše goste i posjetitelje stvarati nove lijepe priče''.

Kopirati
Drag cursor here to close