U organizaciji UABNOR-a

Mostarski Židovi obilježit će Dan sjećanja na holokaust

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječanj.
Kultura / Flash | 25. 01. 2019. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija obilježavanja Dana Holokausta bit će održana u Mostaru, u ponedjeljak, 28. siječnja, s početkom u 11 sati na Židovskom groblju.

Inače, taj Dan je dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata, priopćeno je iz Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječanj. Na taj dan 1945. Godine, navode u priopćenju, Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Bosni i Hercegovini. Rezoluciju o obilježavanju 27. siječnja kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine.

Kako navode, posljednje desetljeće bilježimo veliki porast neofašizma i antisemitizma u svijetu, te je jako važno da ovaj dan obilježi što masovnije i upoznamo se sa modernim oblicima pojavnosti neofašizma i antisemitizma.

''Židovska općina Mostar tim povodom moli sve dobronamjerne građane Mostara i ljude koji uvažavaju drugog i drugačijeg da svojim angažmanom ne dozvole ovakve pojave, te da svojim prisustvom na ovoj manifestaciji jasno pokažu da su na strani humanih vrijednosti i civilizacijskih tekovina svijeta'', priopćeno je iz mostarskog UABNOR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close